Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Traja Rumuni vylákali od seniorov za klampiarske práce tisícky eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Po dokázaní viny im môže hroziť trest odňatia slobody až na 12 rokov.

Galanta 24. novembra (TASR) - Galantskí kriminalisti zadržali troch mužov, ktorí mali podľa polície pripraviť starších ľudí o tisícky eur. Vyšetrovateľ trojicu stíha za zločiny úžery a lúpeže.

Traja Rumuni vo veku 25, 28 a 45 rokov sa zameriavali najmä na starších ľudí, ktorým ponúkali rôzne klampiarske práce za výhodnú cenu. Pred ich dokončením však sumu za prácu a materiál neúmerne zvýšili. "Podvodné opravy nahlásili na políciu dve rodiny, nie je však vylúčené, že osoby sa dopustili aj ďalších podobných skutkov a svoje služby ponúkali aj iným osobám. V prvom prípade si za výmenu rín mali vypýtať od staršieho manželského páru 23.000 eur. Keďže dôchodcovia takú vysokú hotovosť nemali, robotníci sa nakoniec uspokojili s aj tak neúmernou sumou 7000 eur," uviedla polícia.

Ďalšieho seniora mala trojica pripraviť o takmer dvojnásobok. "Jeden z mužov, ktorý si so starším pánom dohadoval cenu za prácu, ho mal nasilu oprieť o stenu a vytrhnúť mu z peňaženky viac ako 13.000 eur," popísala ďalší prípad polícia.

Oba prípady si prevzali policajti kriminálnej polície v Galante. Analýzou množstva kamerových záznamov sa im podarilo stotožniť auto, na ktorom mali podozriví muži jazdiť. Zistili pohyb vozidla a v stredu (22. 11.) ho zastavili pri obci Pata. Trojica cudzincov skončila v putách a boli eskortovaní na policajné oddelenie.

Polícia už začala vo veci trestné stíhanie pre zločin podvodu. Po preverení všetkých informácií a vzhľadom na okolnosti oboch prípadov, boli skutky prekvalifikované. "Vyšetrovateľ napokon troch cudzincov obvinil zo zločinov úžery a lúpeže spolupáchateľstvom. Zároveň podal podnet na návrh na ich väzobné stíhanie. Po dokázaní viny im môže hroziť trest odňatia slobody až na 12 rokov. Do rozhodnutia súdu o väzbe zostávajú všetci obvinení v policajných celách," informovala polícia.