Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Polícia potvrdila zastavenie stíhania pri asanácii bytovky v Prešove

Na archívnej snímke železobetónová základová doska zostala po bytovke na Mukačevskej ulici v Prešove, ktorú zbúrali po tragickom výbuchu plynu zo dňa 6. decembra 2019. Prešov 4. augusta 2020. Foto: TASR - Milan Kapusta

Pri zadaní objednávok zo strany radnice neboli podľa hovorcu mesta Vladimíra Tomeka naplnené znaky skutkovej podstaty trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

Prešov 30. septembra (TASR) - Polícia potvrdila zastavenie trestného stíhania v súvislosti s asanáciou bytovky na Mukačevskej ulici v Prešove po výbuchu plynu. Ako pre TASR uviedol vedúci oddelenia komunikácie Prezídia Policajného zboru Michal Slivka, rozhodnutie o zastavení trestného stíhania zatiaľ nie je právoplatné.

"Trestné konanie bolo po vykonaní všetkých potrebných úkonov ukončené zastavením trestného stíhania, keďže sa preukázalo, že skutok nie je trestným činom," povedal Slivka.

Prešovská radnica, ktorá o zastavení trestného stíhania informovala ešte minulý týždeň, deklaruje, že pri výbere firiem, ktoré vykonávali záchranné práce po výbuchu v bytovom dome, neporušila zákon. Odvolávala sa na uznesenie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktorá sa prípadom opätovne zaoberala vzhľadom na pokyn Generálnej prokuratúry SR.

Pri zadaní objednávok zo strany radnice neboli podľa hovorcu mesta Vladimíra Tomeka naplnené znaky skutkovej podstaty trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

Postupom mesta pri zabezpečovaní záchranných prác na Mukačevskej ulici sa začala polícia zaoberať ešte v júni 2020. Pôvodné trestné konanie ukončila NAKA začiatkom roka 2021. Vyšetrovateľ NAKA podľa Tomeka dospel k záveru, že nedošlo k zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a neboli naplnené ani znaky žiadneho iného trestného činu zo strany osôb konajúcich v mene mesta Prešov.

V júni 2021 bolo v tejto veci opätovne začaté trestné stíhanie na základe pokynu Krajskej prokuratúry Prešov vzhľadom na písomný pokyn Generálnej prokuratúry SR. Podľa Tomeka po vykonaní rozsiahleho dokazovania NAKA 13. septembra trestné stíhanie definitívne zastavila.

V decembri 2019 došlo v Prešove k výbuchu plynu vo výškovom bytovom dome na Mukačevskej ulici a k následnému rozsiahlemu požiaru. Tragédia si vyžiadala životy ôsmich ľudí.