Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Polícia preveruje zariadenie pre seniorov Steffi

Ilustračné foto Foto: TASR

Poslanci minulý týždeň upozornili na to, že klienti zariadenia majú žiť v nevyhovujúcich podmienkach, má dochádzať k ich okrádaniu, či k zlému uskladneniu potravín.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Polícia preveruje Zariadenie pre seniorov Penzión Steffi v bratislavskom Ružinove, v ktorom mali byť páchané neprávosti na senioroch. Ešte minulý týždeň na to upozornili nezaradení poslanci Natália Blahová a Jozef Rajtár na základe kontrol štátnych orgánov. Vedenie zariadenia tvrdí, že o aktuálnom vyšetrovaní nemá zatiaľ žiadne informácie.

Poslanci minulý týždeň na základe kontrol štátnych orgánov vrátane ministerstva práce a komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzany Stavrovskej upozornili na to, že klienti tohto zariadenia majú žiť v nevyhovujúcich podmienkach, má dochádzať k ich okrádaniu, či k zlému uskladneniu potravín. Tiež mali byť porušené viaceré ľudské práva a hygiena.

V prípade zariadenia bolo podané trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby. Podľa slov hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajné zboru (PZ) v Bratislave Veroniky Slamkovej však vyšetrovateľ toto trestné oznámenie odmietol, nakoľko neboli zistené skutočnosti odôvodňujúce začatie trestného stíhania. "Následne však prokurátor rozhodnutie vyšetrovateľa zrušil a nariadil vo veci znova konať, pričom trestné oznámenie bolo rozčlenené na tri samostatné skutky," priblížila pre TASR Slamková. Ďalej uviedla, že trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu týrania blízkej a zverenej osoby bolo vyšetrovateľom okresného riaditeľstva (OR) PZ v Bratislave II odmietnuté. Voči tomuto rozhodnutiu však podľa Slamkovej bola podaná sťažnosť, o ktorej nebolo doposiaľ zo strany príslušnej prokuratúry rozhodnuté. "V rámci OR PZ v Bratislave II je v súčasnosti vedené trestné stíhanie pre trestný čin sprenevery. Na odbore kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave je v súčasnosti preverované podozrenie zo spáchania trestného činu podvodu. V súčasnej dobe sa v súvislosti s uvedením prípadom vykonáva aj štvrté preverovanie na OR PZ v Bratislave II pre podozrenie zo spáchania trestného činu subvenčného podvodu," doplnila Slamková. Bližšie informácie však nemohla poskytnúť vzhľadom na štádium trestného konania.

Štatutárna zástupkyňa občianskeho združenia Evito Oľga Fedorková, ktoré zariadenie pre seniorov prevádzkuje, vo štvrtok (31. 10.) uviedla, že o nijakom aktuálnom vyšetrovaní nič netuší. "Vôbec netuším, ešte som zatiaľ nebola kontaktovaná, ale určite to príde," priblížila Fedorková. Doplnila, že podozrivé prevody majetkov už vyšetrovala polícia v minulom roku. "Jedna štátna úradníčka ma obvinila, že som ublížila jednému klientovi, bola som predvolaná na políciu, poskytla som súčinnosť, polícia toto vyšetrovanie zastavila, lebo nebolo odôvodnené," doplnila Fedorková. Približne pred dvomi mesiacmi mal byť podľa jej slov v zariadení vyšetrovateľ. "Mal kontaktovať aj všeobecného lekára, zatiaľ sa nikomu neozval. Takže si myslím, že keby to bolo také vážne, ako ma pani Blahová s pani Stavrovskou obviňujú, tak to vyšetrujú," myslí si Fedorková.

V zariadení má v súčasnosti vykonávať kontrolu rezort práce, inšpektorát práce, ako aj sociálny odbor Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK). Bratislavský samosprávny kraj zároveň uviedol, že neeviduje žiadosť zariadenia o zápis do registra poskytovateľov sociálnych služieb tak, ako to vyžaduje zákon, a preto nie možné v ňom vykonať akúkoľvek kontrolu. Minister práce Ján Richter (Smer-SD) zaslal v minulosti aj list predsedovi NSK, v ktorom odporučil zvážiť aktuálnosť napĺňania podmienok registrácie tohto zariadenia. "Prirodzene, na základe informácií o zmene registračného miesta poskytovateľa minister práce posiela obdobný list aj predsedovi BSK," uviedol riaditeľ tlačového odboru ministerstva práce Michal Stuška.

Fedorková zopakovala, že všetky nezrovnalosti boli odstránené. "Aktuálne prebieha kontrola z NSK, ale neviem, ako to dopadne, keďže som sa dozvedela, že NSK nás presunul do Bratislavy. Uvidíme, čo ďalej bude, či sa nám vôbec niekto ozve, lebo nemám žiadnu informáciu o tom, že by nás niekam presúvali. Ministerstvo práce nám odobralo všetky základné dokumenty, zmluvy klientov, zmluvy so zamestnancami, takže sme nevedeli, čo máme NSK odovzdať, keďže sme nemali nič v rukách," dodala Fedorková s tým, že žiadna kontrola nepreukázala, že by bol ohrozený život klienta. "Všetky zistenia neohrozovali život klientov, všetko to bolo o slovíčkach, o papieroch. Žiadne zistenia neboli vážne porušenia, ktoré pani Blahová pomenovala vo svojom vyjadrení," dodala Fedorková.