Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Polícia pri ochrane seniorov pred podvodníkmi spolupracuje s cirkvou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podvodníci sa predstavujú ako plynári, elektrikári, poštári, policajti a vodári, vystupujú ako informátori o tom, že vnuk, syn, dcéra sú v nemocnici.

Trnava 20. októbra (TASR) - V uplynulom období zaznamenala polícia v Trnavskom kraji viaceré podvodné prípady, ktorých obeťami sa stali seniori. Pripravila preto preventívny projekt Dôveruj, ale preveruj. Spolupracuje na ňom s cirkvou, prostredníctvom nej projekt poputuje do 200 farností v kraji. Informovala o tom krajská policajná hovorkyňa Mária Linkešová.

"Podvodníci ovládajú rôzne manipulatívne techniky, ktorými spracujú staršieho človeka tak, aby podľahol volaniu pomôcť rodine, cudzím osobám, a začne konať v prospech podvodníka," uviedla. Polícia spojila sily s Ordinariátom Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR, policajnou farnosťou Obrátenia sv. Pavla v Trnave a policajnou duchovnou z Ekumenickej pastoračnej služby Senica. "O pomoc sme požiadali aj arcibiskupské úrady v Trnave a Bratislave a jednotlivé farnosti, cez ktoré sa preventívny projekt dostane k najohrozenejšej skupine, seniorom," informovala hovorkyňa.

Podvodníci sa predstavujú ako plynári, elektrikári, poštári, policajti a vodári, vystupujú ako informátori o tom, že vnuk, syn, dcéra sú v nemocnici. "Základné pravidlo pri cudzích osobách, ktoré vás žiadajú o pomoc pre seba a blízkych, je dôveruj, ale preveruj si každý telefonát," uviedla hovorkyňa. "Ak volá neznáme číslo, osobe nemožno uvádzať žiadne osobné údaje a hovor treba ukončiť. Policajti nikdy neohlasujú telefonicky zákroky vopred, naopak, plynári či elektrikári sa vopred telefonicky ohlásia. V prípade potreby neváhajte kontaktovať bezplatné policajné číslo 158," dodala Linkešová.