Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Košickom kraji štvrtina vodičov nezastavila na signál bielej palice

Na snímke celoslovenská akcia Deň bielej palice v Košiciach 14. októbra 2021, ktorú organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska v spolupráci s Prezídiom Policajného zboru. Foto: TASR – František Iván

Najviac vodičov, ktorí nezastavili, bolo pomerne v Spišskej Novej Vsi pri Redute - 40,7 percenta, najmenej v Budimíri na ceste I/68 – 14,4 percenta.

Košice 14. októbra (TASR) - Dopravno-preventívna akcia pri príležitosti Svetového dňa bielej palice sa vo štvrtok dopoludnia konala na piatich stanovištiach Košického kraja. Stalo sa tak v spolupráci dopravných policajtov, policajných preventistov a zástupcov krajskej organizácie Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

„Počas preventívnej akcie na území Košického kraja bolo voči chodcom so zrakovým postihnutím z celkového počtu 585 vodičov ohľaduplných 438 vodičov a 147 vodičov nerešpektovalo povinnosti vodiča a nezastavilo na signál zdvihnutej bielej palice chodca so zrakovým postihnutím,“ informovala košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Išlo o stanovištia v Košiciach na Čermeľskej ulici, v obci Budimír a mestách Rožňava, Sečovce a Spišská Nová Ves. Najviac vodičov, ktorí nezastavili, bolo pomerne v Spišskej Novej Vsi pri Redute - 40,7 percenta, najmenej v Budimíri na ceste I/68 – 14,4 percenta.

„Cieľom akcie bolo zvýšiť povedomie vodičov o význame a funkcii bielej palice, a tak pozitívne prispieť k bezpečnosti všetkých účastníkov cestnej premávky. V zmysle zákona je vodič povinný dbať na zvýšenú opatrnosť voči cyklistom a chodcom, najmä deťom, starým osobám a osobám so zdravotným postihnutím, osobitne voči osobám, ktoré používajú bielu palicu,“ konštatovala Mésarová.