Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

V Košickom kraji zomrelo vlani na cestách 32 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Z celkového počtu dopravných nehôd zavinili vodiči motorových vozidiel 1202.

Košice 31. januára (TASR) - Polícia v roku 2023 na cestách Košického kraja zaznamenala spolu 1415 dopravných nehôd, pri ktorých prišlo o život 32 ľudí. Z toho bolo 13 vodičov, jeden spolujazdec, 15 chodcov a traja motocyklisti. Informovala o tom košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Z celkového počtu dopravných nehôd zavinili vodiči motorových vozidiel 1202. "Vo všeobecnosti najčastejšími príčinami dopravných nehôd zavinených vodičmi motorových vozidiel sú porušenie povinností vodiča (vrátane telefonovania), nedovolená rýchlosť jazdy a na tretej priečke nesprávna jazda cez križovatku," uviedla Mésarová. Pod vplyvom alkoholu zavinili vodiči motorových vozidiel 149 dopravných nehôd, cyklisti 17 a chodci 13 nehôd.

Celkovo policajti vlani v Košickom kraji odhalili 757 opitých vodičov pod vplyvom alkoholu, čo je o 484 menej, ako ich bolo v roku 2022. "Aj keď sme medziročne zaznamenali pokles odhalených vodičov pod vplyvom alkoholu, v porovnaní s inými krajmi v súvislosti s alkoholom zisteným u vinníka dopravnej nehody je Košický kraj na treťom mieste, po Prešovskom a Žilinskom," konštatovala hovorkyňa.

Polícia prijala dopravno-bezpečnostné opatrenia v dohľade nad cestnou premávkou, ktorých cieľom je chrániť životy a zdravie. Vo februári tak bude opäť viac policajtov aj na cestách Košického kraja. "Alkohol je nepriaznivo prejavujúcim sa faktorom, preto sa pri kontrolách zameriame na dodržiavanie zákazu požívania alkoholických nápojov a iných návykových látok u vodičov motorových a nemotorových vozidiel, ale aj na dodržiavanie základných povinností vodičov a dodržiavanie pravidiel cestnej premávky nemotorovými účastníkmi, ďalej na dodržiavanie najvyššej dovolenej rýchlosti i dodržiavanie zákazu telefonovania za volantom," dodala Mésarová.