Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Po viac ako 1700 osobách pátrali minulý rok v Trnavskom kraji

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

U starších osôb eviduje polícia ako dôvod odchod z domu napríklad za spomienkami či kamarátmi, dôvodom však býva aj strata orientácie v teréne, duševné poruchy, riešenie problémov.

Trnava 27. januára (TASR) - Polícia v Trnavskom kraji pátrala počas celého uplynulého roka spolu po 1716 osobách. Medziročne išlo podľa informácií krajskej policajnej hovorkyne Márie Linkešovej o pokles o rovných sto. Z nich bolo 1263 hľadaných a 453 nezvestných ľudí.

"Vypátrali sme 75 percent osôb. Z hľadaných 876, nezvestných až 405,"
uviedla hovorkyňa. V pátraní bolo 254 detí a mládeže do 18 rokov, v prevažnej väčšine išlo o úteky z detských domovov a resocializačných zariadení. Pátrali aj v 33 prípadoch po totožnosti neznámych ľudských pozostatkov a stotožniť ich sa podarilo v piatich prípadoch.

"Nezvestnosť dospelých osôb býva často útekom z dôvodu životnej zmeny, keď nechcú zotrvávať v doterajšom spôsobe života," konštatovala Linkešová. U starších osôb eviduje polícia ako dôvod odchod z domu napríklad za spomienkami či kamarátmi, dôvodom však býva aj strata orientácie v teréne, duševné poruchy, riešenie problémov. Osobitnou kapitolou sú úteky pred spravodlivosťou, keď sa ľudia vyhýbajú trestnému konaniu alebo nenastúpia na výkon trestu. "Pri detských 'útekároch' z domov a resocializačných zariadení ide často o nesúhlas s rozhodnutiami súdov. V prípade únosov ide zväčša o spory medzi rodičmi," konštatovala hovorkyňa.

Linkešová upozornila, že na verejnosti pretrváva domnienka, že s nahlásením nezvestnosti treba počkať aspoň 24 hodín a až potom sa obrátiť na políciu. "Je to omyl, najmä pri deťoch, mládeži, starých alebo psychicky labilnejších osobách odporúčame kontaktovať políciu ihneď," doplnila.