Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Prekvapivá prechádzka: Vo Svidníku a v Nižnej Pisanej našli muníciu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Prvý nález nahlásil na policajnú linku 36-ročný muž po 8.00 h počas prechádzky v lese v Nižnej Pisanej.

Svidník 19. septembra (TASR) - Nález neznámej munície vo Svidníku a v Nižnej Pisanej bol v pondelok (18. 9.) nahlásený polícii. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová.

Prvý nález nahlásil na policajnú linku 36-ročný muž po 8.00 h počas prechádzky v lese v Nižnej Pisanej. "Podľa vyjadrenia pyrotechnika išlo o 150-milimetrový delostrelecký granát z obdobia druhej svetovej vojny. Granát bol zaistený a prevzatý na zneškodnenie," povedala Ligdayová.

O hodinu neskôr bol krajský pyrotechnik vyslaný na preverenie ďalšieho oznámenia. Nález munície v lese za jeho domom oznámil 80-ročný Svidníčan. "V tomto prípade išlo o 82-milimetrovú delostreleckú mínu a ručný granát RGF1 z obdobia druhej svetovej vojny. Aj táto munícia bola zaistená na jej následné zneškodnenie," doplnila Ligdayová.

Ako povedala, v oboch prípadoch sa nálezcovia zachovali ukážkovo. "Nález okamžite ohlásili na linke 158 a nemanipulovali ním. Policajná hliadka po príchode na miesto vykonala potrebné opatrenia a krajský pyrotechnik po obhliadnutí munície ju za dodržania všetkých bezpečnostných opatrení prevzal," dodala Ligdayová s tým, že netreba zabúdať na to, že munícia je napriek jej veku vo väčšine prípadov stále funkčná.