Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Polícia vyšetruje uloženie viac ako 20 ton odpadu v Hanušovciach

Ilustračné foto Foto: TASR

Pri menšej škode hrozí podľa nej páchateľovi trest odňatia slobody na dva roky a pri škode väčšieho rozsahu tri roky.

Bratislava/Hanušovce nad Topľou 19. decembra (TASR) - Enviropolicajti z Prešova odhalili v Hanušovciach nad Topľou v okrese Vranov nad Topľou nelegálnu skládku odpadu. V tejto súvislosti polícia začala trestné stíhanie za prečin neoprávneného nakladania s odpadmi. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

"Podľa zistení enviropolicajtov doposiaľ nezistený páchateľ mal v čase do konca októbra tohto roka v katastri mesta Hanušovce nad Topľou bez súhlasu príslušného orgánu štátnej správy odpadového hospodárstva uložiť a ponechať na inom mieste, ako na mieste na to určenom, 20,5 tony odpadu. Išlo prevažne o obaly z papiera a lepenky, obaly z plastov, plasty, sklo a drevo na ploche o veľkosti zhruba 30 krát 20 metrov. Neznámy páchateľ svojim konaním neoprávnene nakladal s odpadmi v rozsahu približne 10.000 eur," uviedla Bárdyová.

Enviropolicajti vykonali obhliadku miesta činu aj za účasti znalcov z odboru geodézie a odpadov. "Počas prehliadky zistili, že na mieste bol bez povolenia uložený rôzny odpad, polyamidy, polykarbonáty, PET fľaše, fólie, ABS, lexan a iné. Odpad sa nachádzal v skoro 300 kusoch takzvaných big-bagoch, 14 drevených a plastových debnách a na 72 paletách. Ďalšie nájdené materiály budú zaslané na znalecké skúmanie," priblížila Bárdyová.

Pri menšej škode hrozí podľa nej páchateľovi trest odňatia slobody na dva roky a pri škode väčšieho rozsahu tri roky.

Polícia upozorňuje občanov, že nakladanie s odpadmi je prísne regulované, pretože takýmto konaním dochádza k ohrozovaniu a poškodzovaniu environmentálnych a ekonomických záujmov spoločnosti a aj osobných záujmov osôb, ktorým sa takýto odpad ocitne na pozemku.