Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Polícia vyšetruje zastrelenie štyroch koní, dve kobyly boli žrebné

Ilustrašná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa predbežných odhadov majiteľovi koní vznikla škoda vo výške viac ako 20.000 eur.

Stará Bašta 4. januára (TASR) – Polícia v Rimavskej Sobote vyšetruje zastrelenie štyroch koní vrátane dvoch žrebných kobýl vo vlastníctve súkromného majiteľa. O incidente v obci Stará Bašta TASR informoval majiteľ zvierat Martin Važanský, vyšetrovanie potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

„Vyšetrovateľ z Rimavskej Soboty začal trestné stíhanie vo veci zločinu poškodzovania cudzej veci. Prípad je v štádiu vyšetrovania, prebiehajú výsluchy svedkov a vyšetrovateľ vykonáva všetky potrebné procesné úkony,“ uviedla Faltániová s tým, že podľa predbežných odhadov majiteľovi koní vznikla škoda vo výške viac ako 20.000 eur.

Podľa majiteľa koní malo k streľbe dôjsť v stredu 30. decembra okolo 18.00 h. O usmrtení zvierat na súkromnom pozemku ho mal kontaktovať priamo údajný páchateľ. „Nikdy som ho nevidel, nikdy sme netelefonovali, nikdy sme sa nestretli. Prvýkrát sme sa spolu rozprávali, keď ma kontaktoval, že mi zastrelil kone,“ povedal Važanský s tým, že muž incident označil za nešťastnú náhodu a chcel situáciu vyriešiť bez polície.

Obvodná poľovnícka komora v Rimavskej Sobote o prípade nemá žiadne bližšie informácie. Jej predseda Vojtech Kovalčík pre TASR potvrdil, že z ústredia Slovenskej poľovníckej komory boli usmernení, že v súčasnej pandemickej situácii nie je na organizáciu spoločných poľovačiek žiadna výnimka. „Neviem si predstaviť, ako si niekto pomýli jeleniu zver s koňom, alebo naopak. Každý poľovník môže strieľať iba na to, čo bezpečne rozpozná,“ uviedol Kovalčík. Martin Važanský sa na Slovensko presťahoval z Českej republiky v apríli 2020, v obci Stará Bašta sa chcel venovať agroturistike. Z jeho štyroch koní streľbu prežila jedna kobyla, po prevezení na veterinárnu kliniku v Košiciach však musela byť pre vnútorné zranenia utratená. „Tri usmrtené kone boli odvezené na neznáme miesto,“ prezradila policajná hovorkyňa s tým, že v prípade zatiaľ nebolo vznesené obvinenie voči konkrétnej osobe.