Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Staval v chránenom území: mužovi hrozí päťročné väzenie

Snímka nepovolenej stavby z okresu Nové Mesto nad Váhom Foto: Facebook Polícia SR - Trenčiansky kraj

Spôsobil škodu v rozsahu vyčíslenom na viac ako 114.000 eur. Informuje o tom trenčianska polícia na sociálnej sieti.

Trenčín 7. októbra (TASR) –Trenčianski enviropolicajti obvinili 45-ročného muža z okresu Nové Mesto nad Váhom z prečinu ohrozenia a poškodenia životného prostredia a prečinu porušovania ochrany rastlín a živočíchov. V chránenom území postavil bez povolenia niekoľko stavieb. Informovala o tom trenčianska polícia na sociálnej sieti.

"Obvinený pravdepodobne od roku 2015 v rozpore s právnymi predpismi vykonával rôzne terénne úpravy na pozemkoch v obci Moravské Lieskové a následne neoprávnene postavil dve stavby priemyselného charakteru s pevným základom a drevený altánok," informuje polícia s tým, že v značnom rozsahu poškodil a zničil prírodný biotop.

Lokalita je podľa polície súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Biele Karpaty, kde platí druhý stupeň ochrany a územie je rovnako zahrnuté do siete Natura 2000 ako navrhované územie európskeho významu.

"Obvinený zničil trvalý trávny porast, ako aj prírodné biotopy európskeho významu, suchomilné travinno-bylinné a krovinové porasty a podhorské kosné lúky v rozsahu vyčíslenom na viac ako 114.000 eur," doplnila polícia. V prípade dokázania viny hrozí obvinenému trest odňatia slobody až na päť rokov.