Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Most pri Kurimanoch zrejme čaká búranie, tvrdí Kaliňák

Zrútený betónový most vo výstavbe pri obci Kurimany, okr. Levoča, 2. novembra 2012. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Pri piatkovom zrútení mosta na Spiši prišli o život štyria ľudia.

Iliašovce 3. novembra (TASR) - Fakt, že most pri Kurimanoch stavala firma zainteresovaná do zrútenia železničného mosta v Českej republike, vyvoláva podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) otázniky. "Množstvo otázok," upozornil v dnešnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy.

Vysvetlil, že tomu by mala zamedziť zmena systému verejného obstarávania. Tá by mala priniesť zmenu v tom, že firmy, ktoré zlyhajú, by nemali mať možnosť uchádzať sa o verejné zákazky obdobného typu. Prirovnal to k pochybeniu policajta, ktorý síce nie je počas šetrenia prepustený, ale nachádza sa mimo služby.

Minister dodal, že diaľnica, ktorej most mal byť súčasťou, bude mať vážny problém s termínom odovzdania. "Aj tie časti, ktoré zostali dnes stáť, budú musieť byť pravdepodobne zrútené," dodal s tým, že dôjde k demontáži prakticky celej stavby mosta.


Ministerka navštívila zranených a poďakovala záchranárom


Traja ťažko zranení, ktorých previezli do nemocníc po páde časti mosta diaľnice D1 vo výstavbe pri obciach Iliašovce a Kurimany, sú dnes v stabilizovanom stave. Potvrdila to dnes v Poprade po návšteve nemocníc ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská. Jeden pacient leží vo vážnom, ale stabilizovanom stave v nemocnici v Prešove, ďalší dvaja sú v popradskej nemocnici.

Ľahšie prípady sa aktuálne nachádzajú v nemocniciach v Levoči a Spišskej Novej Vsi.


Ministerka ocenila, že vďaka "výborne fungujúcim všetkým zložkám záchranného systému sa podarilo zachrániť veľa životov". "Prvá ambulancia dorazila na miesto desať minút po prevzatí výzvy, výborná bola aj koordinácia pri prevoze zranených," konštatovala. Poďakovala sa tak záchranárom aj lekárom.



Riaditeľ popradskej nemocnice Jozef Tekáč informoval, že v piatok operovali jedného ťažko zraneného pacienta a dnes druhého. "Obaja sú momentálne mimo ohrozenia života," konštatoval. Jeden zranený má poranenie hrudníka, dnes sa podrobil operácii zlomenej stehennej kosti. Druhý má vykĺbené rameno, zlomeniny predlaktia a predkolenia, ktoré sú už podľa riaditeľa operačne vyriešené. Má tiež poranenie hlavy, ktoré si nevyžaduje operačný zákrok.

K nešťastiu došlo v katastri obce Iliašovce, okres Spišská Nová Ves, po 14.00 h počas betonáže. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka bol príčinou pravdepodobne "kolaps oceľových skruží, ktoré podopierajú debnenie, kam sa lial betón".

VIDEO: R. Kaliňák o pravdepodobných príčinách nešťastia




Na mieste tragédie zahynuli dvaja robotníci. Ťažko zranených prepravovali letecky, jeden z nich svojim zraneniam počas transportu do Popradu podľahol, druhý v kritickom stave zomrel večer v košickej nemocnici.

Polícia začala trestné stíhanie


V prípade pádu časti diaľničného mosta vo výstavbe pri obciach Kurimany a Iliašovce, ktorý si vyžiadal štyri obete, začal spišskonovoveský policajný vyšetrovateľ trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. Informoval o tom dnes košický krajský policajný hovorca Alexander Szabó.

Na snímke hasiči odnášajú mŕtveho z miesta nešťastia.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Nešťastie sa stalo v piatok (2. novembra) okolo 14.30 h v katastri obce Iliašovce nad bezmenným potokom v okrese Spišská Nová Ves. Išlo o stavebný úsek diaľnice D1 Jánovce – Jablonov.

"Z doposiaľ nezistených príčin došlo k zboreniu nosnej konštrukcie II. etapy výstavby mosta. V dôsledku toho došlo k usmrteniu štyroch a k zraneniu 11 stavebných pracovníkov vykonávajúcich v tom čase stavebné práce," uviedol Szabó. Materiálne škody doposiaľ neboli vyčíslené.

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach na podnet jeho riaditeľa plk. Juraja Bukuša zriadilo pre objektívne a dôsledné vyšetrenie nešťastnej udalosti vyšetrovaciu pracovnú skupinu. Tá v zložení troch vyšetrovateľov Policajného zboru, znalcov z Ústavu súdneho inžinierstva, pracovníkov inšpekcie práce a Ústavu súdneho lekárstva a ďalších policajtov služby kriminálnej polície už začala vyšetrovanie. "Dnes prebieha pokračovanie v ohliadke miesta činu a vykonávajú sa ďalšie procesné úkony. O výsledku vyšetrovania tejto nešťastnej udalosti vás budeme včas informovať," konštatoval policajný hovorca.

Ministersvo dopravy zastavilo na moste stavebné práce


Štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Andrej Holák
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Zrútenie časti novostavby diaľničného mosta musí byť dôsledne vyšetrené a vinníci musia niesť zodpovednosť. Počas dnešnej tlačovej konferencie v popradskej nemocnici to zdôraznil štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Andrej Holák.

„Čo sa stalo, sa už neodstane, no musíme urobiť všetko preto, aby sa podobná situácia viac neopakovala. Pravda je, že sa stala fatálna chyba, ktorá nemá v našich novodobých dejinách obdobu. Musí sa dôsledne vyšetriť a niekto musí za to naozaj pykať,“ prízvukoval s tým, že na mieste tragédie pôsobí početný tím vyšetrovateľov a znalcov.

Zároveň odmietol zatiaľ nepodložené špekulácie o presných príčinách a okolnostiach havárie. „V tejto chvíli sa nedá nič vylúčiť ani potvrdiť. Musí byť dôsledne vyšetrený ľudský faktor, použité materiály, konštrukcia, stav podložia a množstvo ďalších faktorov. Opakujem však, niekto za to, čo sa stalo, musí niesť zodpovednosť,“ pokračoval štátny tajomník ministerstva dopravy.



Nechcel dopredu komentovať ani fakt, že jedna zo zhotoviteľských firiem je v ČR vyšetrovaná kvôli podobnej situácii. „Jednoducho, kým nebude vyšetrovanie a súdne konanie uzavreté, platí prezumpcia neviny. Nechcem špekulovať ani o tom, či za to môže príliš nízka cena verejnej súťaže, ktorá bola uzatvorená pred rokom ešte za bývalej vlády. Vnášať do toho politiku sa teraz rozhodne nepatrí,“ dodal Holák.

Počiatek zvolal krízový štáb


Minister Ján Počiatek zvolal na pondelok krízový štáb. Na miesto nehody dorazili dnes ráno tímy vyšetrovateľov a znalcov, ktorých úlohou bude určiť presnú príčinu nehody. "Na výsledky vyšetrovania si budeme musieť počkať ešte nejaký čas. Vyšetrenie nehody je však teraz našou najdôležitejšou úlohou, aby sme vedeli podobným katastrofám v budúcnosti predísť," povedal Andrej Holák.

Minister Ján Počiatek kvôli nehode predčasne ukončil pobyt v zahraničí a čo najskôr sa vráti na Slovensko. Na pondelok ráno zvolal zasadnutie krízového štábu za účasti všetkých kompetentných a bude dôsledne dbať na dôsledné a precízne vyšetrenie celého nešťastia.

Firma pracujúca na mieste nešťastia nechce zatiaľ hovoriť o príčinách


Zrútený betónový most vo výstavbe pri obci Kurimany, okr. Levoča, 2. novembra 2012.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Stavebná spoločnosť Semos, ktorá v piatok (2. novembra) betónovala časť diaľničného mosta zrúteného pri obciach Iliašovce a Kurimany, sa v súčasnosti nechce vyjadrovať k možným príčinám tragédie.

"Pri betonáži povolila tzv. podporná konštrukcia, ktorú pre nás v subdodávke realizovala spoločnosť Skruže Weise SK, k. s. Na miesto nešťastia sme prišli do pol hodiny a okamžite sme sa usilovali pomáhať pri záchranných a stabilizačných prácach. Dôvody zrútenia mostnej konštrukcie môžu byť rôzne a preto sa k nim nebudeme v štádiu vyšetrovania predčasne vyjadrovať," uviedli dnes vo vyhlásení konatelia prešovskej firmy Semos Miroslav Molčan a Peter Sekerák.

Semos je dodávateľskou firmou spoločnosti Bögl a Krýsl, ktorá je pri výstavbe úseku diaľnice Jánovce - Jablonov v konzorciu so spoločnosťou Váhostav - SK.

Konatelia prešovskej firmy zároveň vyjadrili úprimnú ľútosť nad tragédiou, ktorá si vyžiadala štyroch mŕtvych robotníkov a deklarovali plnú súčinnosť pri vyšetrovaní dôvodov nešťastia. K tragédii došlo v piatok popoludní v katastri obce Iliašovce v okrese Spišská Nová Ves.

V súvislosti s českou firmou Bögl a Krýsl médiá pripomínajú vznesené obvinenia na jej adresu v ČR za pád konštrukcie mosta v moravskej Studénke v roku 2008, kde po havárii vlaku zahynulo osem ľudí.

FOTOGALÉRIA: Zrútenie mosta na Spiši