Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Nezákonne čerpali dotácie počas pandémie: Polícia zadržala dvoch mužov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Obe osoby vo veku 28 a 33 rokov vyšetrovateľ zadržal, obvinil a zároveň predložil návrh, aby boli obvinení stíhaní väzobne.

Trnava 18. marca (TASR) – Z obzvlášť závažného zločinu subvenčného podvodu spolupáchateľstvom obvinil dvoch mužov vyšetrovateľ. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v Trnave.

Obvinení sú podozriví z nezákonného čerpania dotácií počas ochorenia COVID-19. V roku 2020, minimálne od mája do novembra, mali počas núdzového stavu vylákať v rámci projektu Prvá pomoc z viacerých pobočiek Úradu práce sociálnych vecí a rodiny poskytnutie finančného príspevku.

"Pri podávaní žiadostí predstierali, že konajú v mene 43 spoločností a žiadali o poskytnutie dotácie na mzdy zamestnancov. V žiadostiach uvádzali fiktívne údaje o mzde a počtoch zamestnancov, založili bankové účty a postupne peniaze z dotácii vyberali. Obvinení mali takto obrať štátny rozpočet o viac ako 700.000 eur," uviedla polícia.

Počas policajnej akcie, ktorú vykonali policajní kriminalisti v utorok (15. 3.), zadržali na pohybe oboch mužov a vykonali prehliadky vozidla a dvoch rodinných domov v meste Dunajská Streda a obci Trstice. "Pri úkonoch zaistili väčšie množstvo peňazí a ďalšie dôkazy, ktoré obe osoby priamo usvedčujú z páchania trestnej činnosti," doplnila polícia.

Obe osoby vo veku 28 a 33 rokov vyšetrovateľ zadržal, obvinil a zároveň predložil návrh, aby boli obvinení stíhaní väzobne. Do rozhodnutia súdu zostávajú muži v cele policajného zaistenia. V zmysle zákona im môže hroziť strata slobody na desať až 15 rokov.