Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Polícia zadržala v Košiciach muža, ktorý mal spôsobiť miliónové škody

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa doterajšieho vyšetrovania muž vystupoval ako splnomocnený zástupca rôznych spoločností.

Košice 19. novembra (TASR) - Zo zločinu skrátenia dane a poistného obvinila polícia Radoslava K., zadržala ho v jednom z bytov v košickej mestskej časti Nad Jazerom. V súčasnosti je vo vyšetrovacej väzbe. Ako TASR informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Košiciach Lenka Ivanová, za rôznu ekonomickú trestnú činnosť bol v minulosti právoplatne odsúdený sedemkrát. Spôsobené škody dosahujú niekoľko miliónov eur.

Počas domovej prehliadky zaistili počítačové údaje či pečiatky. Podľa doterajšieho vyšetrovania muž vystupoval ako splnomocnený zástupca rôznych spoločností, všetky činnosti vykonával sám - jednotlivé firmy reálne nemali žiadnych zamestnancov ani nevykonávali žiadnu podnikateľskú činnosť. "Na svoje aktivity využíval osoby zo sociálne slabších pomerov, z ktorých po ich súhlase urobil konateľov firiem, tí následne podpísali plnú moc pre Radoslava K. bez toho, aby sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na podnikateľskej činnosti," vysvetlila.

Polícia ukončila návrhom na podanie obžaloby už tri iné trestné veci v súvislosti s jeho ekonomickou trestnou činnosťou. Škoda, ktorú nimi spôsobil na úniku na daniach, predstavovala sumu viac ako 4,6 milióna eur. "V súčasnej dobe vedie odbor kriminálnej polície KR PZ v Košiciach ďalšie štyri trestné konania v súvislosti s únikom na daniach vo výške približne jeden milión eur," dodala Ivanová.

Keďže muž naďalej pokračoval vo svojej nelegálnej činnosti, polícia spracovala podnet na jeho vzatie do väzby, čo sudca akceptoval. V prípade dokázania viny mu tentokrát hrozí sedem až 12 rokov za mrežami. "Nie je však vylúčené, že po zhromaždení a vyhodnotení ďalších získaných dôkazových materiálov krajský policajný vyšetrovateľ rozšíri trestné stíhanie o ďalšie skutky, prípadne osoby, ktoré boli zapojené do daňovo-podvodných aktivít obvineného," doplnila.