Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Poľnohospodárska univerzita je najudržateľnejšou univerzitou v SR

Na snímke budova Slovenskej poľnohospodárskej univerzity. Foto: FOTO TASR/Henrich Mišovič

UI Green Metric World University Rankings je svetovým rankingom, ktorý meria záväzok každej zúčastnenej univerzity, vybudovať univerzitu priateľskú k životnému prostrediu.

Nitra 19. decembra (TASR) – Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre si polepšila v umiestnení v celosvetovom rebríčku UI Green Metric World University Rankings 2022. Ako informovala SPU, podľa aktuálneho hodnotenia sa umiestnila na 234. mieste z 1050 hodnotených univerzít z 85 krajín.

UI Green Metric World University Rankings je svetovým rankingom, ktorý meria záväzok každej zúčastnenej univerzity, vybudovať univerzitu priateľskú k životnému prostrediu. Hodnotenie prebieha v šiestich oblastiach. Je medzi nimi infraštruktúra, energia a klimatické zmeny, odpad, voda, doprava a výučba.

SPU v Nitre si aj tento rok udržala svoje miesto medzi top desať univerzitami z krajín V4. "Obhájila prvé miesto v rámci Slovenska v prístupe a aktivitách ohľaduplných k životnému prostrediu. V porovnaní s minuloročným výsledkom si v rebríčku významne zlepšila svoje umiestnenie o 31 miest," uviedlo vedenie SPU.

Univerzita investovala do viacerých projektov, ktoré zohľadňovali udržateľné riešenia. "Bola to napríklad rekonštrukcia študentských domovov Nová Doba a Mladosť či obnova zrkadliska. Zároveň sme zvýšili podiel vyseparovaných zložiek komunálneho odpadu a znížili objem zmesového komunálneho odpadu, ktoré univerzite priniesli ďalšie výrazné zlepšenie v celosvetovom rebríčku," doplnila Hana Zach z Kancelárie vnútorného systému zabezpečovania kvality SPU.