Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V Polomke si uctili amerických a britských vojakov, ktorí padli v SNP

Na snímke pamätná tabuľa obetiam - Američanom a Britom zo špeciálnych jednotiek, ktorí v čase SNP pôsobili na území Slovenska po slávnostnom odhalení v obci Polomka. Foto: TASR - Branislav Račko

Ich činy mali dôležitý prínos pre vývoj SNP, uviedol generálny riaditeľ sekcie ľudských zdrojov ministerstva obrany Martin Jakál.

Polomka 28. júna (TASR) – V horehronskej obci Polomka sa v utorok konala pietna spomienka na obete Spojených štátov amerických a Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska v Slovenskom národnom povstaní (SNP). TASR o tom informovalo ministerstvo obrany.

"Celkovo 218 členov americkej a britskej jednotky zajala 26. decembra 1944 nad obcou Polomka nemecká protipartizánska jednotka Abwehrgruppe. Po odvlečení do koncentračného tábora Mauthausen a po tvrdých výsluchoch ich 24. januára 1945 popravili. Ich činy mali dôležitý prínos pre vývoj SNP," uviedol generálny riaditeľ sekcie ľudských zdrojov ministerstva obrany Martin Jakál.

Spolu s ním padlým americkým a britským vojakom z radov špeciálnych síl vzdal úctu i zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Ľubomír Svoboda, veľvyslanec Spojeného kráľovstva na Slovensku Nigel Baker či zástupkyňa charge d’Affaires veľvyslanectva USA v SR Jennifer F. Bosworth.

Vojenské misie spojencov plnili na povstaleckom území počas SNP špeciálne úlohy, pričom okrem sovietskej misie tu pôsobili príslušníci amerického Úradu strategických služieb a britského Úradu pre špeciálne operácie. Ich úlohami bolo organizovanie a uskutočňovanie vojenského, politického a hospodárskeho spravodajstva, vytváranie podmienok pre plánované hromadné dodávky zbraní pre 1. ČSA na Slovensku, ale tiež poskytovanie humanitárnej pomoci povstaleckej armáde a civilnému obyvateľstvu.