Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Poľovnícke dni G. Andrássyho sa v Betliari uskutočnia už po šiestykrát

Na snímke kaštieľ v Betliari. Foto: TASR/František Iván

Gejza I. Andrássy bol významným cestovateľom, úspešným podnikateľom, politikom a športovcom.

Betliar 11. júna (TASR) – Slávnostný poľovnícky sprievod, výstava trofejí a zhodov, lesnícka pedagogika, ale aj poľovnícka hudba či ukážky poľovníckej kynológie, lukostreľby a signálov. To všetko čaká na návštevníkov Poľovníckych dní Gejzu Andrássyho, ktoré sa v dňoch 14. a 15. júna po šiestykrát uskutočnia v kaštieli Betliar a jeho parku v okrese Rožňava.

„Gejza I. Andrássy bol významným cestovateľom, úspešným podnikateľom, politikom a športovcom. Holdoval aj výtvarnému umeniu a začiatkom 20. storočia sa zaradil medzi významných predstaviteľov amatérskej fotografie. Okrem toho, že bol vášnivým športovcom, veľmi rád poľoval, organizoval chýrne poľovačky v Betliari a hony v Parchovanoch,“ uviedla kultúrno-propagačná manažérka Múzea Betliar Judita Krajčiová.

Doplnila, že Gejza I. pokračoval aj v rozširovaní zvernice, ktorú v Betliari založil jeho otec gróf Emanuel I. Andrássy pre jeleniu, danieliu a mufloniu zver v roku 1885. Počas 2. svetovej vojny zvernica zanikla, ale Štátne lesy ju obnovili už v roku 1967.

„Zvernica v Betliari patrí medzi najstaršie v súčasnosti fungujúce zariadenia svojho druhu na Slovensku. Prvý bod programu poľovníckych dní bude venovaný práve odhaleniu tohto významného lesníckeho miesta,“ zakončila Krajčiová.