Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V budove poľského Najvyššieho súdu nahlásili bombu

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Predmetom utorňajšieho – dva razy odloženého – zasadnutia najvyššieho súdu je rozhodovanie o tom, ako majú súdy pristupovať k prípadom úverov vo švajčiarskych frankoch.

Varšava 11. mája (TASR) – Sídla poľského najvyššieho súdu, Najvyššieho kontrolného úradu a Národnej súdnej rady (KRS), ako aj ďalších štátnych inštitúcií vo Varšave v utorok evakuovali pre nahlásené uloženie výbušnín. Informovali o tom agentúry PAP a Reuters.

„V dôsledku informácie zaslanej e-mailom, že v budove Najvyššieho súdu je umiestnená výbušnina, nariadil predseda Najvyššieho súdu evakuáciu budovy," uvádza sa vo vyhlásení tejto inštitúcie zverejnenom na Twitteri. Prehliadka priestorov potrvá podľa súdu najmenej do 12.30 h.

Tlačové oddelenie Najvyššieho kontrolného úradu na Twitteri napísalo, že jeho hlavné sídlo a pobočky v Olsztyne, Białystoku, Kielciach, Poznani, Vroclave, Rzeszówe a Lodži tiež evakuovali.

Predstavitelia Náordnej súdnej rady pre agentúru PAP uviedli, že počas 45-minútovej prehliadky sa v budove nenašli žiadne výbušniny.

Všetky inštitúcie dostali vyhrážky prostredníctvom e-mailu. Vo Varšave bolo evakuovaných takmer 40 budov, píše PAP.

Predmetom utorňajšieho – dva razy odloženého – zasadnutia najvyššieho súdu je rozhodovanie o tom, ako majú súdy pristupovať k prípadom úverov vo švajčiarskych frankoch. Mnohí Poliaci si totiž pred viac než desaťročím zobrali takéto úvery, aby využili nízke úrokové sadzby vo Švajčiarsku, no po tom, čo sa poľský zlotý prepadol, mali vyššie výdavky. V dôsledku toho mnohí z nich poľské banky zažalovali na súde, pripomína Reuters.