Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Poltár a jeho obyvatelia môžu už využívať prvú kompostáreň

Kompostér, ilustračná snímka. Foto: www.metallmoebel24.de

Na vybudovanie kompostárne získalo mesto príspevok z Úradu vlády SR vo výške 15.000 eur.

Poltár 19. júna (TASR) - Mesto Poltár má svoju prvú kompostáreň. Dokončili ju v máji na ulici Továrenskej, v areáli bývalých Ipeľských tehelní a slúžiť bude na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu z údržby mestskej zelene, ale aj od občanov mesta.

Ako informuje mestský úrad na internetovej stránke, samospráva zvolila podľa zákona o odpadoch kompostáreň na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu do 100 ton ročne. V kompostárni sa uskutoční zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu ako tráva, lístie, menšie konáre, piliny, šupky z ovocia a zeleniny a podobne technológiou aeróbneho kompostovania.

Na vybudovanie kompostárne získalo mesto príspevok z Úradu vlády SR vo výške 15.000 eur. Stavebné práce zrealizovali mestské technické služby.

"Samospráva momentálne hľadá finančné prostriedky na zakúpenie mechanizácie, ktorá zefektívni prípravu a spracovanie materiálov na kompostovanie, prekopávanie zakládky a celkovú manipuláciu s kompostom," uvádza stránka mesta. Mesto Poltár doteraz vyvážalo biologicky rozložiteľný odpad do kompostárne vo Veľkých Dravciach v okrese Lučenec.

Zriadenie vlastnej mestskej kompostárne má znížiť náklady na vývoz biologicky rozložiteľného odpadu a tiež sa očakáva zníženie množstva zmesového komunálneho odpadu vyvezeného na skládku.