Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Obyvatelia Poltára môžu rozhodnúť o využití časti financií z rozpočtu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Prioritnými oblasťami sú aktívne občianstvo, verejné priestranstvá, životné prostredie, kultúra, deti a mládež.

Poltár 28. februára (TASR) - Obyvatelia mesta Poltár môžu do konca marca podávať návrhy projektov, na ktoré by chceli získať prostriedky z participatívneho rozpočtu mesta. TASR o tom informovala Jozefína Očenášová z kancelárie primátora.

Prioritnými oblasťami sú aktívne občianstvo, verejné priestranstvá, životné prostredie, kultúra, deti a mládež. Patria sem aj rodina, seniori, sociálna oblasť, rozvoj cestovného ruchu, šport, voľnočasové aktivity či propagácia mesta. Celková suma, ktorú mesto rozdelí medzi občanov a ich projekty, je 20.000 eur, pričom maximálna výška na podporu jedného projektu je 2500 eur. V rámci mestských častí Zelené a Slaná Lehota môžu schváliť najviac po dva projekty.

Primátor Peter Sitor objasnil, že cieľom participatívneho rozpočtu je, aby sa občan zapojil a rozhodol o živote mesta. "O tom, ako chce, aby vyzeralo či fungovalo. Môže ovplyvniť projekty, ktoré bude samospráva robiť v spolupráci s obyvateľmi," spomenul. Prostriedky na uskutočnenie jednotlivých návrhov schvaľuje mestské zastupiteľstvo.

Žiadateľmi môžu byť všetky fyzické osoby nad 18 rokov, ktoré majú trvalý pobyt v Poltári. Žiadosť treba vytlačiť a poslať poštou na adresu Mestský úrad Poltár, Železničná č. 489/1, 987 01 Poltár. Do procesu posudzovania mesto nezaradí žiadosti, ktoré ľudia doručia po 31. marci. Spôsob a metodika poskytovania dotácií z rozpočtu mesta sa riadia zásadami, úplné znenie zverejňuje mesto na svojej webovej stránke.