Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

KULINÁRSKY REKORD: Poltárske kuchárky uvarili 39-centimetrový gombovec

Na archívnej snímke slivkové gule s makom. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Na výrobu slivkovej gule najväčších rozmerov použili päť kilogramov zemiakov, tri kilogramy múky, šesť vajec a 30 dekagramov slivkového lekváru.

Poltár 23. septembra (TASR) - Slivkovú guľu s priemerom 39 centimetrov pripravili a uvarili kuchárky zo Základnej školy na Ulici Slobody 2 v Poltári. Tento gombovec, ako slivkovej guli hovoria tamojší obyvatelia, zapíšu aj do Knihy slovenských rekordov. Slivkovú guľu vyrobili kuchárky na tradičnom mestskom podujatí Gombovecfest.

Ako informuje Mestský úrad v Poltári, pre protiepidemiologické opatrenia sa tento rok nekonala tradičná súťaž v jedení gombovcov, kuchárky však svoju šikovnosť v príprave a varení tohto jedla napriek tomu preukázali.

"Toto gurmánske podujatie je v Poltári už zaužívanou konvenciou, rovnako ako lámanie kulinárskych rekordov. Túto tradíciu odštartovali pred 13 rokmi manželia Bahledovci, ktorým sa podarilo pripraviť slivkovú guľu s priemerom 30 centimetrov," uvádza úrad.

V roku 2019 sa tento maximálny rozmer úspešne pokúsili prekonať kuchárky z Materskej školy Sklárska 34 v Poltári. Spoločnými silami pripravili gombovec s priemerom 35 centimetrov. Na tohtoročných dňoch mesta Poltárčania teda oslávili ďalší rekord.

Na výrobu slivkovej gule najväčších rozmerov použili päť kilogramov zemiakov, tri kilogramy múky, šesť vajec a 30 dekagramov slivkového lekváru.