Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Pomník mieru na Mierovom námestí v Prievidzi opravili

Na snímke Námestie v Prievidzi. Foto: TASR Alexandra Moštková

Mesto realizovalo opravu pomníka s finančnou podporou Úradu vlády SR, ktorý mu na tento účel poskytol dotáciu vo výške 3200 eur.

Prievidza 18. novembra (TASR) - Pomník mieru na Mierovom námestí v Prievidzi sa dočkal opravy. Reštaurátorské práce na pylóne a bronzovej soche zabezpečila samospráva i z dotácie od Úradu vlády SR. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.

"Cieľom opravy Pomníka mieru bolo zreštaurovať obkladové platne pylóna a prečistiť bronzovú sochu umiestnenú na pomníku. Vplyvom poveternostných podmienok totiž došlo k jeho výraznému znehodnoteniu," načrtol Ďureje.

Akademický sochár Dušan Hagara zreštauroval obkladové platne pylóna. Súčasťou prác bola aj obnova uchytenia kamenných obkladových platní, ako aj spárovanie základového stupňa a pylónu. "Na bronzovej soche boli vykonané odborné reštaurátorské práce, ako lokálne prečistenie povrchov, patiny," doplnil hovorca mesta.

Mesto realizovalo opravu pomníka s finančnou podporou Úradu vlády SR, ktorý mu na tento účel poskytol dotáciu vo výške 3200 eur.

Pomník mieru postavili na počesť oslobodenia mesta Prievidza. "Jeho kompozícia je vytvorená z betónového podstavca a piliera, ktoré sú obložené kamennými žulovými platňami. Na vrchole piliera stojí bronzová socha ženy so zdvihnutými rukami, zobrazujúca víťazstvo a mier. Autorom pomníka je akademický sochár František Gibala," dodal Ďureje.