Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

VIDEO: Pomoc týraným ženám poskytne nové poradenské centrum

Iluasračné foto Foto: TASR/AP Photo

Vzniklo v Trnave vďaka podpore Nórskych fondov a Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR a zastrešuje ho mimovládna organizácia Aliancia žien Slovenska.

Trnava 21. mája (TASR) – Týrané ženy z trnavského regiónu sa budú môcť o pomoc a radu obrátiť na novootvorené poradenské centrum. Vzniklo v Trnave vďaka podpore Nórskych fondov a Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR a zastrešuje ho mimovládna organizácia Aliancia žien Slovenska, ktorá sa tejto problematike venuje na celoslovenskej úrovni dlhodobo.



Všetky ženy, bez rozdielu veku, ktoré zažívajú fyzické, psychické, ekonomické, sociálne či iné násilie, môžu centrum kontaktovať na telefónnom čísle 0903 519 550. Odborní pracovníci posúdia ich prípad a nakontaktujú inštitúcie, ktoré môžu v danej veci konať. "Stretli sme sa so záujmom o spoluprácu, nielen zo strany mimovládnych organizácií, ktoré sú v tejto oblasti v Trnave už činné, ale aj s úradom práce a Trnavským samosprávnym krajom," povedala riaditeľka aliancie Katarína Farkašová. Podľa slov vedúcej trnavskej pobočky Lenky Patyiovej aliancia pripravila niekoľko školení zameraných na efektívne riešenie problematiky rodovo podmieneného násilia a určené inštitúciám, u ktorých sa predpokladá spolupráca s centrom. "Posledné školenie nás ešte čaká a bude v Senici, aby tamojší pracovníci inštitúcií nemuseli cestovať do Trnavy," dodala Patyiová.

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) podľa slov Daniely Nagyovej z odboru sociálnej podpory Úradu TTSK spoluprácu s Alianciou žien Slovenska vidí ako prínos pre skvalitnenie siete pomoci. Kraj zriaďuje alebo finančne podporuje viaceré sociálne zariadenia, medzi nimi aj krízové stredisko v Trnave, kde je spolu 28 miest pre ohrozené ženy a ich deti. Mária Kramplová z Úradu TTSK uviedla, že je potrebné, aby sa správa o existencii linky a centra, na ktoré sa možno v Trnave obrátiť, dostala do povedomia verejnosti. "Nie sú to iba ženy s deťmi, ktoré potrebujú pomoc. S rodovo podmieneným násilím sa stretávajú aj staršie ženy, ktoré však v rámci stereotypov a prostredia, v ktorom žili, ani nemajú predstavu o tom, že sú objektom týrania. Ony to berú tak, že to vždy bolo a tak to prijímajú pasívne," povedala. Je to podľa nej oblasť, kde bude potrebné zvýšiť informovanosť.

Novú pobočku otvára Aliancia žien Slovenska aj v Trenčíne.