Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

Ponitrianske múzeum predstaví výsledky výskumu na Oponickom hrade

Oponický hrad, archívne foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Prostredníctvom hnuteľných artefaktov, ako aj viacerých obrazových a textových propagačných materiálov a vizuálnych projekcií, priblíži výstava každodenný život na Oponickom hrade.

Nitra 23. marca (TASR) - Prezentovať výsledky archeologického výskumu Katedry archeológie Filozofickej fakulty (FF) Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre na Oponickom hrade z rokov 2015 až 2020 je cieľom výstavy, ktorá bude sprístupnená v Ponitrianskom múzeu v Nitre. Výstava prezentuje nové poznatky o stavebno-historickom vývoji hradu a jeho obnovy, informovala kurátorka výstavy Zuzana Borzová. Pre verejnosť bude sprístupnená od 30. marca do 5. júla tohto roka.

Prostredníctvom hnuteľných artefaktov, ako aj viacerých obrazových a textových propagačných materiálov a vizuálnych projekcií, priblíži výstava každodenný život na Oponickom hrade. Jej súčasťou bude aj cyklus prednášok venovaných archeologickému výskumu v rokoch 2015 - 2020, výskumu unikátnej kolekcii kachlíc z kachľových pecí nájdených na hrade, obnove a stavebno-historickému výskumu hradu. Pre deti a mládež sú pripravené viaceré aktivity rozdelené podľa rôznych vekových kategórií.

Výstavu Archeologický výskum a obnova Oponického hradu pripravila Katedra archeológie FF UKF v spolupráci s Ponitrianskym múzeom v Nitre a s občianskym združením Apponiana. Jej realizácia je spoločným projektom medzi Katedrou archeológie UKF v Nitre a Ponitrianskym múzeom v Nitre na základe Memoranda o spolupráci, ktoré podpísali obe inštitúcie vo februári 2021. Zároveň je jednou z výstav cyklu o hradoch v nitrianskom regióne, ktoré múzeum pripravuje pre svojich návštevníkov aj v tomto roku.