Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Poplatok za odpad v Trenčíne má stúpnuť o 15 %

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V budúcom roku sa v Trenčíne majú zvýšiť aj poplatky za sociálne služby, parkovanie, školy a školské zariadenia, športoviská, trhoviská a verejné toalety.

Trenčín 6. decembra (TASR) – Poplatok za odvoz komunálneho odpadu v Trenčíne pravdepodobne stúpne v budúcom roku o takmer päť eur na osobu za rok. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Erika Ságová.

"Navrhujeme zvýšenie poplatku za komunálny odpad o výšku inflácie, teda o 15 percent (o 4,88 eura). V tomto roku to bolo 32,52 eura na osobu. Dane z nehnuteľnosti sa v budúcom roku v Trenčíne meniť nebudú," doplnila hovorkyňa.

Ako dodala, v budúcom roku sa v Trenčíne majú zvýšiť aj poplatky za sociálne služby, parkovanie, školy a školské zariadenia, športoviská, trhoviská a verejné toalety. Školné za dieťa v materskej škole má od 1. marca 2023 stúpnuť z terajších 25 na 30 eur.

Dôvodom je podľa nej nielen zníženie príjmov mesta od štátu v súvislosti s daňovým bonusom, ale aj zákony, ktoré neustále zvyšujú výdavky samospráv bez dostatočného finančného krytia. Napríklad zvyšovanie miezd zamestnancov, zvýšenie rozsahu financovania neštátnych škôl a školských zariadení, zníženie maximálneho povoleného počtu detí v školskom klube.

"Veľkým rizikom rozpočtu sú vysoké ceny energií, ktoré aktuálne opätovne rastú. Môžeme teda konštatovať, že všetky opatrenia štátu, ktoré znižujú príjmy samospráv a zvyšujú ich výdavky, sa dotknú všetkých občanov, návštevníkov a podnikateľov pôsobiacich na území mesta," zdôraznila Ságová s tým, že všetky návrhy na zvýšenie poplatkov musí schváliť mestské zastupiteľstvo.