Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Popradská mestská polícia testuje telové kamery

Mestská polícia v Poprade ako jedna z prvých na Slovensku začala používať telové kamery, ktoré sú určené na zaznamenanie činnosti a zákroku policajtov. Na snímke mestský policajt s telovou kamerou 4. júna 2020 v Poprade. Foto: EASYFOTO TASR - Kristína Mayerová

V prvej fáze budú tieto kamery používať motorizované hliadky a poriadková jednotka mestskej polície.

Poprad 4. júna (TASR) – Mestská polícia (MsP) v Poprade ako jedna z prvých na Slovensku začala používať telové kamery, ktoré sú určené na zaznamenanie činnosti a zákroku policajtov. Informoval o tom na brífingu náčelník MsP Poprad Marián Gardoš.

Podľa neho sú kamery dôležité, aby v prípade potreby bola možnosť spätného a objektívneho vyhodnotenia, čo sa týka konania policajtov priamo pri zákroku, ako aj správania osôb proti ktorým zákrok smeroval. Kamery majú policajti na hrudi a pred každým služobným zákrokom príslušník mestskej polície upozorní občana, že sa činnosť nahráva. „Na základe doterajších skúseností vieme, že v mnohých prípadoch stačí oznámenie, že sa zákrok nahráva a agresivita v správaní pominie,“ vysvetlil náčelník MsP.

Dodáva, že kamery zakúpili koncom roka 2019, keď došlo k zmene legislatívy, ktorá priamo umožnila mestským políciám nahrávať priebeh činnosti a zákrokov. „V súčasnej dobe sú ešte stále v skúšobnom režime a uvidíme, ako sa osvedčia. Benefitom týchto kamier je aj to, že my priamo na mieste zistíme nezvratné dôkazy o konaní, ktoré môžeme ďalej využiť. Kamerami chránime nielen policajtov, ale aj osoby, voči ktorým zasahujeme,“ dopĺňa Gardoš.

V prvej fáze budú tieto kamery používať motorizované hliadky a poriadková jednotka mestskej polície. Po ich osvedčení v praxi mesto pristúpi k zakúpeniu ďalších kamier tak, aby boli zabezpečené kamery pre všetky hliadky mestskej polície v priamom výkone služby.