Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Po Poprade bude v lete jazdiť turistický vláčik

Na snímke nová atrakcia mesta Poprad prechádza pešou zónou na Námestí svätého Egídia, počas novinárskej jazdy mestom v Poprade 1. júna 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Zatiaľ nie je jasné, koľko bude jazda na vláčiku stáť, mesto chce však dohliadnuť na to, aby cestovné nebolo príliš vysoké.

Poprad 1. júna (TASR) – Od 13. júna bude v Poprade nová turistická atrakcia, počas leta tu bude jazdiť vyhliadkový vláčik. Na stretnutí s novinármi to dnes potvrdil primátor mesta Jozef Švagerko s tým, že zatiaľ je vláčik prenajatý a financovať prenájom až do 13. septembra bude popradský akvapark. Samospráva chce počas tejto sezóny vyskúšať, ako sa nová atrakcia osvedčí, v budúcnosti by mesto chcelo takýto vláčik zakúpiť, keďže sa dá využiť na viaceré marketingové aktivity.

„Mesačný nájom vláčika je na úrovni 2500 eur, nákup nového by stál 80.000 eur,“ uviedol primátor. Vláčik bude jazdiť od 10. do 18. hodiny v dvojhodinových intervaloch každý deň okrem stredy. Trasa povedie zo železničnej stanice, okolo Tatranskej galérie, cez Námestie sv. Egídia, okolo Aquacity až do historického centra Spišskej Soboty. Švagerko nevylúčil, že sa podľa záujmu trasa rozšíri aj do ďalších mestských častí, napr. do Veľkej, na požiadanie na niektorých miestach aj zastaví, prípadne vezme ďalších cestujúcich. „Vláčik už skúšobne premával na Deň detí v sobotu (30.5.) a bol oň veľký záujem, jazdil od doobedia až do večera a bol stále plný,“ upozornil primátor, ktorý verí, že oň bude záujem jednak zo strany turistov, ale aj domácich.

Zatiaľ nie je jasné, koľko bude jazda na vláčiku stáť, mesto chce však dohliadnuť na to, aby cestovné nebolo príliš vysoké. „Novej možnosti pozrieť si Poprad z vláčika sa rozhodne tešíme, pretože si myslíme, že vzbudí záujem u turistov aj obyvateľov Popradu. Turisti vítali možnosť pozrieť si Poprad z autobusu s audio sprievodcom, takže si myslím, že aj túto možnosť uvítajú,“ dodala riaditeľka Mestskej informačnej kancelárie v Poprade Lucia Pitoňáková.

Iniciátorom myšlienky priviesť pod Tatry turistický vláčik bolo občianske združenie (OZ) Pre mesto. „Sme veľmi spokojní, tak ako iné mestá na Slovensku majú takúto atrakciu, tak sme veľmi radi, že sa to stalo skutočnosťou. Všetci, ktorí sa vo vláčiku prevezú, si budú môcť pozrieť zákutia nášho mesta, Popradčania si zaslúžili mať ho v meste a dúfam, že nájde svoje opodstatnenie,“ uzavrel riaditeľ OZ Pre mesto Ondrej Kavka.