Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Popradský región navštívi zástupca vysokého komisára OSN pre utečencov

Na archívnej snímke utečenci z Ukrajiny. Foto: TASR – František Iván

Cieľom stretnutia je oboznámiť ho s aktivitami úradu a mimovládnych organizácií pri manažovaní humanitárnej krízy a podpory utečencov z Ukrajiny v regióne.

Poprad 2. júna (TASR) - Podtatranský región navštívi vo štvrtok Sebastien Apatita, zástupca vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), poverený činnosťou na východnom Slovensku. Stretnutie môže podľa prednostu Okresného úradu v Poprade Jozefa Bednára prispieť k riešeniu existujúcich problémov, "aby sa našli možnosti iniciovať napríklad programy malých grantov pre neziskové organizácie aktívne v integrácii utečencov," uviedol.

Cieľom stretnutia je oboznámiť ho s aktivitami úradu a mimovládnych organizácií pri manažovaní humanitárnej krízy a podpory utečencov z Ukrajiny v regióne. "Tiež chceme diskutovať o možnej spolupráci s UNHCR a o efektívnej pomoci odídencom," dodal Bednár.

V Popradskom okrese je v súčasnosti evidovaných takmer 1150 Ukrajincov, pričom viac ako tretinu tvoria mladiství. Spišská katolícka charita a spontánne vzniknuté iniciatívy Tatry pomáhajú Ukrajine, Ruka solidarity a TraverseHelp Ukraine vytvorili podľa prednostu vlastné efektívne modely pomoci utečencom pod Tatrami a postupne dokázali podať pomocnú ruku niekoľkým tisíckam z nich. "Či už išlo o zabezpečenie ubytovania a stravy, ale aj s jazykovou, kultúrnou a sociálnou integráciou. Viac ako 200 utečencom pomohli pri hľadaní práce a uplatnení sa na pracovnom trhu," vymenoval Bednár.

Tiež pomohli vytvoriť škôlku, vyzbierali desiatky tisíc eur na jedlo či psychologickú pomoci utečencom s posttraumatickým syndrómom. "S cieľom zjednocovania úsilia viacerých organizácií a dobrovoľníkov sme v Poprade vytvorili tzv. call centrum s centralizovanou databázou," doplnil prednosta.

Tento rozmer pomoci je podľa iniciatív výhodný aj pre štát, keďže vďaka nemu mnohí Ukrajinci po pár týždňoch už nepotrebujú finančnú pomoc, začínajú pracovať, a z dlhodobého hľadiska môžu byť prínosom pre celú spoločnosť. Jednotliví partneri v regióne však vnímajú dva kľúčové problémy pri manažovaní utečeneckej krízy, a to nedostatok ubytovacích kapacít a tiež finančných prostriedkov na malé granty pre aktívne organizácie. Tie majú podľa prednostu silné a vysoko motivované tímy, z ktorých polovicu tvoria Ukrajinci.

"Situácia s nestabilným financovaním však ohrozuje udržateľnú prácu týchto iniciatív. Mimovládne organizácie na Slovensku v zásade nemajú dostatočnú podporu a dôveru zo strany štátu," skonštatoval Bednár. Aj z tohto dôvodu sa aktivisti rozhodli zorganizovať stretnutie s predstaviteľmi UNHCR.