Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Súťaž Anjel Vianoc v Poprade aj tento rok zaujala stovky detí

Vianočný anjel ako tradičná dominanta popradskej vianočnej výzdoby, archívna snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Autori vianočnej súťaže mohli tvoriť ľubovoľnou výtvarnou technikou. Tento ročník bol obohatený o viaceré tradičné slovenské techniky ako je drotárstvo, kováčstvo, keramika alebo landart.

Poprad 8. decembra (TASR) - Tatranská galéria v Poprade zorganizovala už 16. ročník tradičnej predvianočnej detskej výtvarnej súťaže Anjel Vianoc. Aj tento rok sa do nej zapojili desiatky škôl. Informovala o tom riaditeľka Tatranskej galérie Anna Ondrušeková s tým, že prvýkrát sa mohli deti na tejto aktivite zúčastniť v roku 2004.

"Pôvodne okresná súťaž časom rozšírila svoje pôsobenie na celé Slovensko a získala si mnohých priaznivcov. Každoročne v nej svoj talent a výtvarnú zručnosť prezentuje niekoľko stoviek súťažiacich,"
upozornila.

Dodala, že pre pandémiu museli niektorí žiaci tvoriť v sťažených karanténnych podmienkach a časť škôl bola zatvorená. Napriek tomu sa do súťaže prihlásilo porovnateľné množstvo detí ako v minulých ročníkoch. "Zapojili sa žiaci materských, základných, špeciálnych, základných umeleckých a stredných škôl. Dohromady nám deti zo 119 škôl poslali 911 prác," konkretizovala Ondrušeková.

Autori vianočnej súťaže mohli tvoriť ľubovoľnou výtvarnou technikou. Tento ročník bol obohatený o viaceré tradičné slovenské techniky ako je drotárstvo, kováčstvo, keramika alebo landart. Zároveň tvorili netradičnou formou ako napríklad kašírovanie, fotografická koláž, 3D svetelné objekty, vitráž, počítačová animácia či recyklovaní anjeli.

"Súťažné práce, najmä tie ocenené, sú vystavené v priestoroch Artklubu v našej galérii. Druhú časť výstavy sme vystavili v Podtatranskej knižnici v Spišskej Sobote, v rámci projektu Prešovského kraja Kultúra nás spája," dodala Ondrušeková s tým, že vyhodnotenie súťaže je zverejnené na webovej stránke Tatranskej galérie.