Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Poslanci Bytče o odpredaji časti rodného domu J. Tisa nerokovali

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Na mestských poslancov apelovala listom aj ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO).

Bytča 24. februára (TASR) – Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Bytči nerokovalo vo štvrtok o odkúpení časti rodného domu Jozefa Tisa ani o riešení jeho havarijného stavu. Občianske združenie (OZ) Slovenský dejepisný spolok doručilo mestu stiahnutie žiadosti o odkúpenie a primátor Miroslav Minárčik navrhol stiahnuť bod z rokovania.

Poslanci stiahnutie bodu schválili a následne nesúhlasili s návrhom Branislava Šušolíka rokovať o vypracovaní cenovej ponuky a hľadaní finančných prostriedkov na riešenie havarijného stavu Tisovho rodného domu. Primátor ich pred hlasovaním o poslaneckom návrhu informoval, že predseda OZ Pavol Demjanič je ochotný stretnúť sa s orgánmi mesta a rokovať o ďalšom konaní.

Na mestských poslancov apelovala listom aj ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO). "Žiadosť totiž podalo OZ Slovenský dejepisný spolok, v ktorého pozadí sú ľudia napojení na extrémistické strany. Obhajovanie, zľahčovanie či nebodaj adorovanie režimu vojnového slovenského štátu a jeho predstaviteľov nemá absolútne žiadne miesto v demokratickej spoločnosti. S odpredajom domu sa spájajú obavy odborníkov, že by sa stal symbolom tohto obdobia a bol by pútnickým miestom pre extrémistov. Podľa najnovších informácií spolok stiahol svoju žiadosť o odkúpenie časti rodného domu Jozefa Tisa. Nateraz je teda tento proces zastavený," uviedla Milanová.

Na neodsúhlasenie predaja Slovenskému dejepisnému spolku vyzval bytčianske MsZ aj Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB). Premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) a ministerku kultúry SZPB vyzval, aby finančne podporili zriadenie verejného múzea či obdobné využitie priestorov Tisovho rodného domu. Napriek komplikovanému vlastníckemu vzťahu k domu má podľa zväzu vláda možnosti, aby mesto nebolo k predaju zvyšku domu nútené z finančných dôvodov.