Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Poslanci Nitrianskeho kraja mali uvoľniť dotácie, no nerokovali o nich

Na archívnej snímke Milan Belica. Foto: TASR Henrich Mišovič

Podľa niektorých poslancov sú pre tento krok ohrozené mnohé podujatia, ktoré sa vďaka podpore z NSK mali konať počas leta.

Nitra 9. júla (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) zatiaľ neuvoľní takmer dva milióny eur na dotácie pre kultúru a šport. Vo svojom rozpočte má na podporu kultúry schválených 900.000 eur, na šport sa vyčlenilo 850.000 eur. Krajskí poslanci vyplatenie dotácií pred časom stopli pre koronakrízu. Po zmiernení opatrení mali na svojom júlovom rokovaní peniaze opäť uvoľniť. Väčšina členov zastupiteľstva však napokon zahlasovala za to, aby sa o návrhoch na vyplatenie dotácií nerokovalo a z programu zastupiteľstva sa stiahli. Schválené tak boli iba príspevky vyčlenené na kultúrne pamiatky.

Podľa niektorých poslancov sú pre tento krok ohrozené mnohé podujatia, ktoré sa vďaka podpore z NSK mali konať počas leta. „Aktívni obyvatelia nášho kraja dostali od krajskej vládnej väčšiny Smer-SD, SNS, Most-Híd a od SMK riadnu facku. Na ich návrh boli z rokovania Zastupiteľstva NSK opäť stiahnuté dotácie na kultúru, turistické podujatia a šport. Nepomohli žiadne argumenty, nepomohli povolenia organizovať verejné, kultúrne a športové podujatia. Nerozumiem tomuto kroku. Počúvame, ako treba tráviť dovolenku na Slovensku a samosprávny kraj nepodporí počas leta organizovanie verejných akcií,“ skonštatoval poslanec Daniel Balko z pravicovej koalície SaS, OĽaNO, KDH, Šanca, OKS, NOVA.

Poslanec Juraj Soboňa z koalície Smer-SD, SNS, Most-Híd zdôraznil, že dotácie zrušené neboli. „Vrátime sa k ním v auguste, ale aj na základe neistých výkladov a strašenia zo strany krízového štábu máme aj obavy ich (podujatia) usporiadať. A na záver, sme jediný kraj v SR, ktorý dotácie ešte poskytuje,“ napísal Soboňa po rokovaní zastupiteľstva na sociálnej sieti. Podľa Balka však aj prípadné neskoršie vyplatenie dotácií zrejme letné kultúrne a športové akcie nezachráni. „Ako v septembri pomôžeme júlovým a augustovým podujatiam? Veď v lete sa ich robí najviac,“ skonštatoval Balko.

Najbližšie riadne rokovanie Zastupiteľstva NSK je naplánované na 24. augusta. V tomto termíne by mohli poslanci opätovne rokovať aj o dotáciách na kultúru a šport. Predseda NSK Milan Belica skonštatoval, že s opätovným prerokovaním a prípadným schválením dotácií problém nemá. „Ja tomu fandím a budem fandiť aj na budúci rok. Myslím, že žiadny kraj nedáva na dotácie viac ako Nitriansky,“ dodal Belica.