Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Poslanci Prešovského kraja súhlasia s predajom polikliniky v Humennom

Vysvetlil, že v tejto budove si priestory prenajímali lekári, ktorým je v zásade jedno, kto je vlastníkom, ak vytvorí dobré podmienky na fungovanie ambulancií.

Prešov 17. apríla (TASR) - Zastupiteľstvo Prešovského samosprávneho kraja (PSK) dnes odsúhlasilo predaj budovy polikliniky v Humennom vo vlastníctve spoločnosti Spoločné zdravotníctvo, a.s. Spomínané nehnuteľnosti boli nepeňažným vkladom regionálnej samosprávy do akciovej spoločnosti za účelom prevádzkovania Nemocnice Andreja Leňa v Humennom.

Predseda PSK Peter Chudík po hlasovaní uviedol, že nemocnica má dostatok priestorov na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti a nepotrebuje na to budovu polikliniky. Navyše tieto priestory treba udržiavať a vyžadujú si ďalšie investície. Nehnuteľnosť chce kúpiť za 1,9 milióna eur spoločnosť NBP, s.r.o., Humenné.

"Prvou základnou podmienkou je, aby účel tejto budovy bol zachovaný aj po predaji nehnuteľnosti novému vlastníkovi," konštatoval Chudík.

Vysvetlil, že v tejto budove si priestory prenajímali lekári, ktorým je v zásade jedno, kto je vlastníkom, ak vytvorí dobré podmienky na fungovanie ambulancií.

"My sme pred niekoľkými rokmi vypísali verejno-obchodnú súťaž a ponúknutá suma vtedy bola necelých 1,5 milióna eur. Túto ponuku odmietli. Teraz je tá suma omnoho vyššia," vysvetlil Chudík. Dodal, že budovu vtedy nepredali a záujemca podal žalobu, prostredníctvom ktorej sa domáhal ušlého zisku, pričom tento spor stále trvá.

Práve tejto skutočnosti sa týka druhá podmienka súhlasu s odpredajom. Podľa schváleného uznesenia k uzavretiu zmluvy dôjde až po späťvzatí žalôb zo strany spoločnosti ROTAX-ARCH, spol. s.r.o., na základe podnetu a dojednania kupujúceho vo vzťahu k žalobcovi.

"Predpokladom na uzavretie kúpnej zmluvy bude podpísanie mimosúdnej dohody medzi účastníkmi súdneho konania s tým, že žalobca uhradí PSK trovy konania a zaviaže sa, že už nebude po späťvzatí návrhov v danej veci podaný žiaden návrh na príslušný súd," píše sa v uznesení zastupiteľstva.

Treťou podmienkou na súhlas zastupiteľstva PSK s predajom je, že finančné prostriedky, ktoré získajú z predaja budovy s príslušnou parcelou a ďalších priľahlých pozemkov, budú účelovo použité na rekonštrukciu a modernizáciu jednotlivých objektov Nemocnice Andreja Leňa v Humennom, n.o.

Podľa Chudíka konkrétne by malo ísť o zníženie energetickej náročnosti objektov, obnovu zdravotníckej techniky, rozšírenie parkovacích plôch a úpravu cestných komunikácií v areáli nemocnice.