Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Poslanci schválili predaj autobusovej stanice vo Vrútkach

Ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Furcoň

Dôvodom predaja je dlh mesta voči SAD Žilina.


Vrútky 14. januára (TASR) – Poslanci mestského zastupiteľstva (MZ) vo Vrútkach dnes schválili predaj zhruba 3700 štvorcových metrov (m2) autobusovej stanice spoločnosti SIRS-Development, a.s., Žilina. Dôvodom predaja je dlh mesta voči SAD Žilina, a.s., za neuhradené preddavky za výkony vo verejnom záujme v rokoch 2014 a 2015, ktorý s úrokmi z omeškania a zmluvnými pokutami dosiahol výšku 516.160 eur.

Podľa prednostu Mestského úradu (MsÚ) vo Vrútkach Viliama Majdu hľadalo mesto možnosti, ako vyriešiť dlh bez nutnosti predaja majetku. "Na posledných rokovaniach sa toto nefinančné riešenie ukázalo ako jediné, ktoré nedostane Vrútky do finančnej krízy. Voči SAD nám z celého viac ako polmiliónového dlhu zostáva dlžoba ani nie 45.000 eur, ktorú si trúfame počas jedného roka zlikvidovať. A tým je vyriešená celá peripetia, ktorá trvala od roku 2013, kedy boli prijaté zákony, ktorými samosprávy prišli o peniaze," povedal Majda.

"Sme naozaj radi, že sa konečne začnú plniť všetky finančné záväzky a my nijakým spôsobom nemusíme riešiť obmedzovanie dopravy, prípadne represívne kroky. Považujeme to za veľmi múdry krok, predovšetkým v prospech občanov. Celá autobusová doprava v regióne by mala byť zachovaná v súčasnom rozsahu,"
reagovala na rozhodnutie mestských poslancov hovorkyňa SAD Žilina Ivana Strelcová.

Doplnila, že v prípade záujmu mesta by sa mal priestor stanice v dohľadnej dobe revitalizovať. "Príkladom, ako sa dá autobusové nástupište upraviť na naozaj moderný priestor, je napríklad Bytča. Dnes tam stojí krásna autobusová stanica. Je tam miesto pre ukrytie sa ľudí pred zlým počasím, sú tam oddychové miestnosti pre vodičov a časť veľkého priestoru je obchodným domom," dodala Strelcová.