Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Poslanci Smeru odmietli tajnú voľbu hlavného kontrolóra

Poslanci zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja dnes búrlivo diskutovali o správe hlavného kontrolóra Úradu KSK Vojtecha Farkaša.

Košice 28. apríla (TASR) – Poslanci zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK) dnes búrlivo diskutovali o správe hlavného kontrolóra Úradu KSK Vojtecha Farkaša, ktorý vytkol po kontrole Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi svojmu podriadenému Karolovi Patakymu (Most-Híd) asi 20 nedostatkov, ktoré tam prehliadol a navrhol jeho odvolanie. Opoziční poslanci vytkli predsedovi KSK Zdenkovi Trebuľovi, že Patakyho prijal vo februári bez výberového konania a že týmto spôsobom si chce zabezpečiť lojalitu kontrolórov v nasledujúcom období.

Farkašovi totiž končí šesťročné funkčné obdobie a práve Pataky by ho mal podľa niektorých opozičných poslancov údajne vo funkcii nahradiť. „Personálne otázky na úrade sú mojou záležitosťou,“ povedal v rozprave Trebuľa na návrh na prepustenie Patakyho. Farkaš pritom novinárom potvrdil, že bez ohľadu na spôsob voľby sa bude o post hlavného kontrolóra uchádzať aj naďalej.

Voľbe nového hlavného kontrolóra predchádza z úrovne zastupiteľstva vyhlásenie dňa konania voľby hlavného kontrolóra v zákone predpísaným spôsobom najmenej 40 dní pred dňom konania voľby v zastupiteľstve tak, aby sa voľba vykonala počas posledných 60 dní funkčného obdobia doterajšieho hlavného kontrolóra. Voľba by sa teda mala uskutočniť na zasadnutí zastupiteľstva 30. júna.

Trebuľa navrhol, aby zastupiteľstvo zmenilo spôsob hlasovania z verejného na tajné. „Predpokladám, že kandidátov bude viac a chcem umožniť zastupiteľstvu, aby sa k nim mohli verejne vyjadriť,“ povedal Trebuľa, ktorý sa do sporu s terajším hlavným kontrolórom dostal po tom, ako ten poukázal na nedostatky v hospodárení na Hotelovej akadémii a následne spor pokračoval prepustením učiteľa Otta Žarnaya.

Žarnay v písomnom vyjadrení prirovnal konanie zastupiteľstva k inkvizícii, ktorá sa usiluje zlikvidovať všetkých odporcov, kritikov a nelojálnych funkcionárov. „Trebuľa sa zjavne rozhodol dosadiť do úradu hlavného kontrolóra KSK svojho človeka. Poučil sa zo situácie spred šiestich rokov, keď Vojtecha Farkaša do funkcie vybral žreb a teraz nemieni nechať nič na náhodu. Ak sa mu to podarí, tak mu už nikto a nič nebude stáť v ceste,“ uviedol Žarnay.

Poslanec Igor Jutka (koalícia KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) netajil prekvapenie. „Voľba kontrolóra vo všetkých krajoch bola tajná. Na verejnú voľbu nie je žiadny dôvod. Pýtam sa, prečo takýto návrh vôbec prišiel,“ povedal v rozprave.

Združenie hlavných kontrolórov samosprávnych krajov podľa poslanca Rastislava Trnku (koalícia KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) tiež so znepokojením sleduje úsilie o zmenu spôsobu voľby hlavného kontrolóra v KSK a považuje ju za zásah do demokracie.

„Hlavnému kontrolórovi končí funkčné obdobie a on sa predsa môže prihlásiť do výberového konania. Ak presvedčí zastupiteľstvo, môže byť predsa znovu zvolený,“ upozornil Trebuľa.

Poslanci za Smer–SD podržali predsedu KSK. Podľa Anny Jenčovej nie je dôvod spochybňovať verejnú voľbu. „Poslanec sa predsa nemá čo hanbiť za svoje hlasovanie,“ povedala. Podpredseda KSK István Zachariaš (SMK-MKP) pripomenul fotografovanie hlasovacích lístkov pri voľbe generálneho prokurátora v NR SR a vyjadril presvedčenie, že verejná voľba bude transparentnejšia a demokratickejšia.

„Vraciam sa v spomienkach na obdobie spred 25 rokov, keď som stála s manželom na tribúne a jednou z hlavných požiadaviek boli slobodné voľby. Preto mi je ľúto, že prišiel návrh, ktorý hovorí o tom, že predseda KSK neverí vlastným ľuďom a je proti osobe V. Farkaša,“ povedal nezávislá poslankyňa Ľubica Blaškovičová a zdôraznila, že poslanci sú dostatočne kompetentní na to, aby dokázali vybrať. „Tajná voľba je súčasťou demokracie,“ doplnila.

Zastupiteľstvo následne schválilo verejnú voľbu hlavného kontrolóra KSK.