Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Poslanci v Šoporni pripravujú text trestného oznámenia pre referendum

O konaní referenda za odvolanie starostu rozhodli poslanci ešte vlani v októbri aj na základe výsledkov kontroly Najvyššieho kontrolného úradu.

Šoporňa 29. januára (TASR) - Platnú legislatívu Slovenskej republiky musí dodržiavať starosta obce ale aj poslanci obecného zastupiteľstva (OZ), aj čo sa týka samotného referenda. Takto komentoval neuskutočnené sobotňajšie (26. 1.) referendum za odvolanie starostu najvyšší predstaviteľ obce Milan Vlček.

"Konkrétne to znamená, že existujú opodstatnené dôvody pre nezákonnosť prijatých uznesení, samotné uskutočnenie OZ a rozpor týkajúci sa dôvodov na vyhlásenie referenda o odvolaní starostu medzi skutkovým stavom a použitým ustanovením zákona," zdôraznil Vlček s tým, že ako starosta obce je ochotný rokovať v záujme obce a dohodnúť sa na ďalšej spolupráci s poslancami OZ.

Ako uviedol, na spoluprácu a komunikáciu treba však ochotu z obidvoch strán. "Pripomínam, že dôvodmi na odvolanie nemôžu byť osobné záujmy pri získavaní financií na významné projekty v obci z európskych fondov, ako napríklad rekonštrukcia a výstavba kanalizácie a čistiarne odpadových vôd, nájomné byty pre mladé rodiny a podobne," podčiarkol. Zdôraznil, že o živote a rozvoji obce majú rozhodovať spoločne poslanci, občania a starosta.

Za zmarenie referenda podáva obecné zastupiteľstvo trestné oznámenie. O konaní referenda rozhodli poslanci ešte vlani v októbri aj na základe výsledkov kontroly Najvyššieho kontrolného úradu. Ten podľa ich slov poukázal na desiatky porušených zákonov. Vlček tvrdil, že mnohé z nich sa týkali minulých volebných období a nie sú podstatného charakteru. Starosta odmieta aj obvinenia poslancov o nehospodárnom nakladaní s verejnými financiami. "Starosta hovoril pravdu, že koná podľa zákonov, ale zabudol povedať, že podľa akých, svojich, ktoré si sám vytvoril. Podľa predpisov zabezpečili poslanci aj tentokrát na referendum komisie ale ostatné veci mal realizovať obecný úrad," vysvetlil poslanec OZ Miroslav Baran. Podľa jeho ďalších slov, úrady a prokuratúra sa nezaoberajú prípadom v dostatočnej miere. "Napriek tomu nič iné nám neostáva, ako podať aj po tomto druhom zmarení referenda trestné oznámenie, na ktorom už pracujeme," uzavrel.