Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Potápači opäť vyčistia dno tatranských plies a zaplavený kameňolom

Na archívnej snímke potápači vyliezajú z vôd Štrbského plesa. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Za takmer tri desaťročia potápači urobili dohromady 1867 ponorov a na breh vyniesli 7088 kilogramov odpadkov.

Vysoké Tatry 28. septembra (TASR) - Po tatranských dolinách prídu na rad aj tatranské plesá, v rámci akcie Čisté vody sa už tento piatok 30. septembra potápači ponoria pod hladinu štyroch tatranských plies. Cieľom je podľa koordinátora 29. ročníka podujatia Petra Spitzkopfa zo Správy Tatranského národného parku zbaviť jazerá odpadkov po letnej turistickej sezóne. Spolu s nimi vyčistia aj zaplavený kameňolom v popradskej Kvetnici.

Posledné dva roky sa pre pandémiu akcia uskutočnila len individuálne, túto jeseň však potápači vyčistia Velické, Popradské, Štrbské a Nové Štrbské pleso opäť spoločne. "Podujatie má svoje opodstatnenie, hoci je pravda, že neporiadku v porovnaní s obdobím, keď sme jazerá začínali čistiť, značne ubudlo. Odpad, ktorý nájdeme, je spravidla staršieho dáta," skonštatoval Spitzkopf. Ochranári akciu organizujú v spolupráci s potápačskými školami z Levoče a Spišskej Novej Vsi, nemocnicou v Košiciach - Šaci a Potápačským klubom Vodnár z Popradu.

V minulosti boli súčasťou akcie i viaceré potoky, potápači podali pomocnú ruku dokonca aj svojim poľským kolegom a spoločne upratali krakovský lom Zakrzówek a Morské oko. Za takmer tri desaťročia urobili dohromady 1867 ponorov a na breh vyniesli 7088 kilogramov odpadkov. Na dne Štrbského plesa tak skončil napríklad aj tomahavk z natáčania filmu Náčelník Veľký Had (1967). Práve z tohto jazera v minulosti potápači vylovili aj historické svietniky, hokejové bránky, sedačku z električky či gátrové píly na rezanie ľadu, ktorý sa kedysi zo Štrbského Plesa vozil i do reštaurácií v Pešti. "V súčasnosti končia v plesách najmä obaly od potravín, plastové poháriky či sklenené fľaše," dodal Spitzkopf.

Akcia Čisté vody je súčasťou Medzinárodného festivalu potápačských filmov, ktorého 37. ročník štartuje vo štvrtok na Štrbskom Plese. Svoju tvorbu na ňom predstavia filmári a fotografi z rôznych kútov sveta, o víťazoch festivalovej súťaže v jednotlivých kategóriách rozhodne porota v sobotu 1. októbra.