Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Potulky malým Rímom v Trnave budú každú prázdninovú nedeľu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Už vlani prejavili Trnavčania veľký záujem o návštevu Bellušovho vodojemu, ktorý sa týči nad mestom a je jedným z jeho symbolov.

Trnava 27. júna (TASR) - Obľúbené vlastivedné letné Potulky malým Rímom sa začnú v Trnave v nedeľu 2. júla návštevou Knižnice - domu príbehov a ľudskej pamäti. Na každú prázdninovú nedeľu popoludní pripravilo mesto Trnava tému, ktorá priblíži mesto z nevšedných, menej známych pohľadov. Informovala o tom hovorkyňa radnice Veronika Majtánová.

"Pri prvej potulke nazrieme do dejín Knižnice Juraja Fándlyho a spoznáme jej zákutia vrátane zmodernizovaných častí," uviedla. O týždeň neskôr, 9. júla sa otvoria brány gymnázia na Hollého ulici. V súčasnosti je arcibiskupskou vzdelávacou inštitúciou, ale jeho predchodca Gymnázium Jána Hollého odchoval množstvo známych osobností spoločenského, kultúrneho i vedeckého života Slovenska. Návšteva je príležitosťou pre absolventov zaspomínať si.

Potulka O hviezdnom rektorovi 16. júla priblíži život a dielo Antona Hajduka, významného astronóma a zároveň prvého rektora novodobej Trnavskej univerzity (1992 - 1996). Hajduk dosiahol pozoruhodné vedecké výsledky v astronómii a fyzike. V roku 1683 bolo mesto Trnava vypálené a vyplienené kuruckým vojskom. Túto tienistú časť histórie priblíži potulka Výpalník Tököli 6. augusta.

Už vlani prejavili Trnavčania veľký záujem o návštevu Bellušovho vodojemu, ktorý sa týči nad mestom a je jedným z jeho symbolov. "Zarezervovali sme preto dve nedele, 13. a 27. augusta, v dvoch termínoch o 16.30 a 18.00 h, aby sa ušlo všetkým," uviedla Majtánová. Poslednou bude potulka Okná a vitráže Trnavy 20. augusta, ktorá priblíži práve túto krehkú krásu trnavských okien.