Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Kaplnka svätej Heleny v Považskej Bystrici má nový píšťalový organ

Na snímke organista Vladimír Kopec hrá na novom píšťalovom organe počas inauguračného koncertu v kostole Panny Márie Lasaletskej, 14. augusta 2022 v Považskej Bystrici. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Kaplnka je dominantou sídliska Rozkvet a patrí medzi jeden zo symbolov Považskej Bystrice.

Považská Bystrica 14. augusta (TASR) – Kaplnka svätej Heleny na najväčšom považskobystrickom sídlisku Rozkvet má nový píšťalový organ. Nahradil 30 rokov používaný syntetizátor. Slúžiť bude na liturgické účely aj organové koncerty. Pre TASR to v nedeľu povedal organista Pavol Tvrdý.

Ako priblížil organista, kaplnka je jednou z najstarších stavieb v meste. "Po svojej pošramotenej histórii v 20. storočí kaplnka nemala svoj organ, čo som videl ako problém. Po tom, ako v 70. rokoch kaplnku obnovili pátri Saletini sa v nej tri desaťročia hralo na syntetizátore. To rozhodne nebol dôstojný nástroj na to, aby slúžil účelu oslavy Boha," skonštatoval Tvrdý. Zdôraznil, že nový organ bude slúžiť ako memento myšlienky podporiť chrámovú hudbu v Považskej Bystrici.

Hudobný nástroj je plne transportovateľný. V zime bude slúžiť vo farskom kostole ako druhý chórový organ, na letnú sezónu bude umiestnený v kaplnke ako liturgický a občasne aj koncertný nástroj. Organ má sedem plnohodnotných registrov a je bez pedála. "Nevieme o inom nástroji, ktorý by bol taký veľký a zároveň plne transportovateľný, takže môžem povedať, že ide o unikát," uviedol Tvrdý.
Na snímke vľavo organista František Beer hrá na novom píšťalovom organe počas inauguračného koncertu v kostole Panny Márie Lasaletskej, 14. augusta 2022 v Považskej Bystrici.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Inaugurácia nového organu sa uskutočnila v nedeľu dopoludnia v Kostole Panny Márie Lasaletskej. Požehnali ho a uviedli do prevádzky. Popoludní ho predstavili verejnosti v rámci inauguračného koncertu.

Kaplnka svätej Heleny je dominantou sídliska Rozkvet a patrí medzi jeden zo symbolov Považskej Bystrice. Po požiari pred štyrmi rokmi sa do jej obnovy zapojilo aj mesto, ktoré pomohlo s rekonštrukčnými prácami a zakúpilo jeden zo zvonov.