Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Považskej Bystrici opäť posunuli začiatok zimnej údržby

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zimná údržba v meste sa podľa zmluvy začína od 1. 11. a trvá do 31. 3. nasledujúceho roku. V prípade priaznivých poveternostných podmienok má mesto právo posunúť začiatok zimnej údržby.

Považská Bystrica 3. novembra (TASR) – Mesto Považská Bystrica aj v tomto roku posunulo začiatok zimnej údržby miestnych komunikácií. Zimná údržba v meste sa podľa zmluvy začína od 1. 11. a trvá do 31. 3. nasledujúceho roku. V prípade priaznivých poveternostných podmienok má mesto právo posunúť začiatok zimnej údržby.

Ako informovala hovorkyňa Považskej Bystrice Iveta Kováčiková, v posledných rokoch toto právo využíva mesto pravidelne. Firmu zabezpečujúcu zimnú údržbu tri dni vopred informujú o posunutí termínu s tým, že mesto spoločnosť vyzve k realizácii zimnej údržby až vtedy, keď reálne hrozí sneženie, mráz alebo zhoršenie stavu komunikácií. Pohotovosť si podľa aktuálnej poveternostnej situácie určuje mesto.

Štát a Trenčiansky samosprávny kraj zabezpečujú údržbu ciest I., II. a III. triedy, ako aj prístupové komunikácie do integrovaných mestských častí vrátane niektorých komunikácií v integrovaných častiach. Údržbu miestnych komunikácií zabezpečuje samospráva, s výnimkou rôznych súkromných plôch, účelových a vnútroareálových komunikácií a podobne

„Pre samosprávu zabezpečuje zimnú údržbu spoločnosť Megawaste. Jej vozový park tvoria tri veľké sypače, dve multikáry, osem traktorov, desať pracovníkov na manuálnu prácu, pre mimoriadne udalosti sú v rezerve štyri traktory a jedna multikára. Rovnako sú na zimu pripravené aj sklady posypového materiálu,“ doplnila Kováčiková.

Mestské komunikácie sú podľa nej v rámci zimnej údržby rozdelené podľa poradia dôležitosti. Prvé sú hlavné ťahy, trasy mestskej hromadnej dopravy a kopcovité časti mesta. Záchranné zložky sú taktiež v prvom poradí dôležitosti. Prioritne sa vykonáva aj údržba komunikácií a chodníkov v okolí škôl, úradov a podobne. Druhé v poradí dôležitosti sú vedľajšie sídliskové komunikácie a vedľajšie komunikácie v mestských častiach, tretie sú rôzne obslužné komunikácie malého dopravného významu. Po spustení zimnej pohotovosti bude občanom telefonicky k dispozícii 24-hodinový dispečing.