Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

Považská Bystrica bude v novom roku hospodáriť s prebytkovým rozpočtom

Ilustračné foto Foto: Andrej Galica

Zadĺženosť Považskej Bystrice je podľa vedúceho ekonomického odboru mesta Antona Martausa asi šesť miliónov eur.

Považská Bystrica 13. decembra (TASR) – Mesto Považská Bystrica by malo v budúcom roku hospodáriť s prebytkom asi 162.000 eur. Rozpočet schválilo na svojom štvrtkovom zasadnutí tamojšie mestské zastupiteľstvo.

Podľa vedúceho ekonomického odboru mesta Antona Martausa je bežný rozpočet vyrovnaný, príjmy a výdavky naplánovali na 23,7 milióna eur. V kapitálovom rozpočte (4,6 milióna eur) počítajú s prebytkom asi 312.000 eur s tým, že plánujú splatiť časť úveru z rokov 2007 až 2010, a tak celkový prebytok rozpočtu bude 162.000 eur.

Rozpočet by bol podľa Martausa vážne ohrozený v prípade, že by sa nepodarilo predať pozemky pred hotelom Manín za 1,7 milióna eur a budovu bývalej vojenskej správy za 700.000 eur. "Sú však reálne predpoklady, že tieto príjmy by sa mali naplniť," zdôraznil šéf ekonomického odboru.

Zadĺženosť Považskej Bystrice je podľa Martausa asi šesť miliónov eur, podpísal sa pod ňu najmä dvojmiliónový úver na sanáciu skládky komunálneho odpadu vo Sverepci z minulého roku. "Bol to dlh z minulosti, tam sme si nemohli pomôcť. Aj s týmto úverom spolu s ďalším úverom z rokov 2007 – 2010 vo výške 3,7 milióna eur a tohtoročným úverom vo výške 600.000 eur, je zadlženosť Považskej Bystrice na úrovni 28 percent. Keďže mestá našej veľkosti sú v priemere zadlžené na 40 percent a my na 28 percent, tá zadlženosť nie je veľká," skonštatoval Martaus.

Ako dodal, úver, ktorý mesto momentálne čerpá, je úročený len tromi percentami, čo je na úrovni inflácie a mesto ho neprepláca. "Potrebujeme financie na opravy ciest, rekonštrukciu škôl. Bolo by preto nerozumné úver, ktorý je výhodný splatiť a nerobiť aktivity, ktoré potrebujeme," uzavrel Martaus.