Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Pozemok ŠVPÚ smeruje pod Univerzitu veterinárskeho lekárstva

Na snímke areál Univerzity veterinárskeho lekárstva. Foto: TASR/František Iván

Univerzita veterinárskeho lekárstva v Košiciach pritom o parcelu dlhodobo prejavuje záujem.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Pozemok patriaci Štátnemu veterinárnemu a potravinovému ústavu (ŠVPÚ) v Košiciach by mal od januára 2014 prejsť pod majetok Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Ide o parcelu s rozlohou 11.396 štvorcových metrov, ktorá sa nachádza na území mestskej časti Košice - Sever. Takýto pozmeňujúci návrh dnes predložil k novele školského zákona poslanec NR SR zo Smeru-SD Ľubomír Petrák.

Potrebu prevodu vysvetľuje tým, že pozemok už ŠVPÚ neslúži na plnenie jeho úloh a je pre ústav prebytočným majetkom. Parcela je vedená ako záhrada, uličná a sídlisková zeleň. V širokom okolí je podľa Petráka pozemok vnímaný ako majetok univerzity.

Univerzita veterinárskeho lekárstva pritom o parcelu dlhodobo prejavuje záujem, keďže nadväzuje na jej areál a je pre ňu potrebná v súvislosti so zabezpečením študijného programu Farmácia, predovšetkým na vybudovanie botanickej záhrady, skleníkov či záhonov liečivých rastlín.

Opozícii sa spôsob predloženia tohto návrhu nepáči. Vo svojich protestných príspevkoch kritizovali Petráka za to, že ide o nepriamu novelu, ktorá neprešla výbormi. Petrák je však presvedčený, že o nepriamu novelizáciu nejde. Hlasovanie o pozmeňujúcom návrhu, ako aj o novele zákona ako celku by malo prísť na rad dnes po 17. hodine.