Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Požiar na Burde vyšetrujú ako trestný čin poškodzovania cudzej veci

Do tla zhorená chata v horskom sedle Burda v Národnom parku Muránska planina. Foto: TASR/Ján Siman

Stavba v sedle Burda bola súčasťou Huculskej magistrály. Turisti ju využívali tak pri pešej turistike, ako aj jazde na bicykli, či na konskom chrbte.

Revúca 10. decembra (TASR) - Požiar Turisticko-informačného strediska Burda v Národnom parku Muránska planina už vyšetruje aj polícia. Ako TASR potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Banskej Bystrici Jana Vrbická, stíhanie začali pre trestný čin poškodzovania cudzej veci. Podľa riaditeľa Národného parku Muránska planina (NP MP) Milana Boroša v plánoch obnovy stavby na budúcu jar sa zatiaľ nič nemení.

Turisticko-informačné centrum v sedle Burda pohltili plamene 2. novembra. V horskom teréne vtedy zasahovalo niekoľko jednotiek Hasičského a záchranného zboru, zrub sa im však už zachrániť nepodarilo. "Doposiaľ nezistený páchateľ spôsobil požiar dvojpodlažnej celodrevenej zrubovej budovy horskej útulne s infostrediskom. Polícia začala trestné stíhanie pre zločin poškodzovania cudzej veci. Prípad je v štádiu vyšetrovania, páchateľovi v prípade dokázania viny hrozí trest tri až osem rokov väzenia," informovala Vrbická.

Stavba v sedle Burda bola súčasťou Huculskej magistrály. Turisti ju využívali tak pri pešej turistike, ako aj jazde na bicykli, či na konskom chrbte. Hneď po požiari sa objavili plány na obnovu zrubu. "Plány platia aj naďalej, nateraz však čakáme na vyjadrenie poisťovne. Podľa ich reakcie budeme pokračovať v plánoch. Už teraz však vieme, že peniaze z poistky nebudú na celkové prebudovanie stačiť. Uvažujeme o vytvorení občianskeho združenia, ktoré bude všetko potrebné koordinovať. Určite však počítame so spoluprácou milovníkov prírody. Keď budeme vedieť viac, zverejníme nielen prípadné čísla účtov, ale aj termíny brigád," povedal riaditeľ NP MP Boroš.