Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Požiar porastu v katastri Domaniže likvidovali desiatky hasičov

Snímka z miesta zásahu. Foto: Facebook Prezídium Hasičského a záchranného zboru

Požiar sa nachádzal v strmom, ťažko prístupnom lesnom teréne na ploche približne 150 x 400 metrov, zasiahol aj hrebeň na rozhraní Trenčianskeho a Žilinského kraja.

Domaniža 3. apríla (TASR) - Požiar lesného porastu v katastri Domaniže (okres Považská Bystrica), ktorý vypukol vo štvrtok (2. 4.) pred 16.30 h, likvidovali desiatky profesionálnych i dobrovoľných hasičov. Oheň sa im podarilo uhasiť pred 21.00 h, príčinu požiaru zisťujú. TASR o tom v piatok informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trenčíne Marián Petrík.

"Požiar sa nachádzal v strmom, ťažko prístupnom lesnom teréne na ploche približne 150 x 400 metrov, zasiahol aj hrebeň na rozhraní Trenčianskeho a Žilinského kraja. Vodu hasiči dopravovali na štvorkolkách a šesťkolkách, zostávajúcich 400 metrov k požiarisku absolvovali peši pre ťažko prístupný terén," pripomenul Petrík. Hasebné práce s cieľom lokalizácie požiaru, ktorý zasiahol prevažne koreňový systém, hasiči podľa neho vykonávali pomocou genfovakov a jednoduchými hasebnými prostriedkami, ktorými postupne obhrabávali obvod požiariska. "O 19.30 h sa požiar podarilo hasičom lokalizovať, po čom pokračovali v postupnom rozhrabávaní lokálnych ohnísk a ich zalievaní až do likvidácie požiaru, ktorá bola ohlásená krátko pred 21.00 h," ozrejmil.

Požiar si nevyžiadal zranenia osôb, jeho príčiny zisťujú. Pri udalosti zasahovali 13 príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) z Považskej Bystrice, Púchova a Záchrannej brigády HaZZ v Žiline so šiestimi kusmi techniky. Profesionálom asistovalo aj viac ako 70 členov Dobrovoľného hasičského zboru z obcí Domaniža, Horný Moštenec, Dolný Moštenec, Pružina, Prečín, Ďurďové, Horný Lieskov, Fačkov a Rajecká Lesná s 11 kusmi techniky.