Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

POZOR NA LAVÍNY: Vo vysokohorskom teréne trvá zvýšené nebezpečenstvo

Ilustračná snímka.. Foto: TASR/AP

Na severných stranách pohorí sa medzi vrstvou novšieho a staršieho, tvrdého snehu nachádza nestabilná vrstva hranatozrnného snehu.

Liptovský Hrádok 29. januára (TASR) – Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá v sobotu zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Vplyvom veľmi silného vetra a sneženia sa na mnohých svahoch vytvorili nestabilné snehové dosky a vankúše rôznej tvrdosti. Nový sneh nie je dostatočne zviazaný so staršou vrstvou snehu. Uvoľniť lavínu na strmých svahoch je možné už pri malom mechanickom zaťažení," upozornil Kyzek s tým, že je možný zosuv spontánnych doskových lavín.

Doplnil, že posledné periódy sneženia sprevádzala víchrica. "Preto sa v teréne striedajú miesta s novým naviatym snehom, miestami aj viac ako 50 centimetrov, a tvrdým až ľadovým povrchom starého snehu. Južné a juhovýchodné svahy majú snehu nepomerne viac ako vetrom vydraté severné a severozápadné svahy. Veľké množstvo snehu je tiež v dolinách, v pásme lesa. Na severných stranách pohorí sa medzi vrstvou novšieho a staršieho, tvrdého snehu nachádza nestabilná vrstva hranatozrnného snehu," doplnil Kyzek.