Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Práce na Landererovom parku v Starom Meste v Bratislave finišujú

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Množstvo zelene, drevín a trávnatých plôch má byť pritom oproti pôvodnému stavu niekoľkonásobne vyššie, zmizol tiež asfalt. Pribudli nové lampy, lavičky a smetné koše.

Bratislava 18. augusta (TASR) – Stavebné práce na Landererovom parku v bratislavskom Starom Meste pomaly finišujú. Nový verejný park vzniká v blízkosti Šafárikovho námestia, na ploche vyše 7000 štvorcových metrov. Ohraničený je ulicami Gajova, Alžbetínska a Dobrovičova a pokrýva aj bývalé obratisko autobusov. Verejnosť by si ho mohla začať vychutnávať začiatkom septembra.

"Termíny sa stíhajú. Poviem tak, že ak tam budú lietať jeden alebo dva dni, ale to je spôsobené počasím. Keď prší, nie je možné robiť, ale môžu sa klásť trávniky. Zasa keď je slnko, tak bol problém s trávnikmi," uviedol pre TASR staromestský starosta Radoslav Števčík.

Podľa neho by malo byť hotových viac ako 99 percent spevnených plôch a na viac ako dvoch tretinách parku sú už položené trávniky. Množstvo zelene, drevín a trávnatých plôch má byť pritom oproti pôvodnému stavu niekoľkonásobne vyššie, zmizol tiež asfalt. Pribudli nové lampy, lavičky a smetné koše. Vybudované je detské ihrisko a zrekonštruovaná fontána. "Fontánu opravilo hlavné mesto. Je vyčistená, je tam nová strojovňa a nové rozvody. Bude nasvietená," podotkol Števčík.

Oproti minulosti pribudla aj závlaha zelene, čo bude pre samosprávu znamenať zvýšenie prevádzkových nákladov, ako na polievanie, tak kosenie. Doteraz, kým bola v parku podľa starostu obyčajná tráva, kosilo sa raz za mesiac alebo keď bolo sucho, tráva vyschla. "Účet za vodu bude asi vyšší ako obvykle, ale to je daň za to, že chceme mať parky a zelené trávniky. A keď sa polieva, tráva rastie rýchlejšie a treba častejšie kosiť. Bude nás to stáť určite viac peňazí aj na kosenie ako doteraz," pripustil Števčík. Časom by mal v centrálnej časti pribudnúť aj pavilón, mestská časť čaká na vydanie stavebného povolenia. Práce sú naplánované na jar budúceho roka.

Návrh na revitalizáciu územia vyberalo Staré Mesto v medzinárodnej urbanisticko-architektonickej súťaži na prelome rokov 2015/2016, predchádzala tomu participácia s obyvateľmi. Pod novú podobu parku sa podpísal nemecký architekt so slovenským pôvodom Hans-Michael Földeak, ktorý pôsobí v Paríži. Projekt sa niekoľkokrát modifikoval, aby bol prijateľný a aj finančne a prevádzkovo únosný.

Landererov park je pomenovaný po niekdajšej dominantnej stavbe na tomto území, ktorou bol práve Landererov palác a na počesť prvého kníhtlačiara v Bratislave Jána Michala Landerera.