Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Práce na obnove Jarkovej ulice v Prešove pokračujú podľa plánu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Podľa hovorcu mesta Vladimíra Tomeka dodávateľ predpokladá ukončenie prác v prvej polovici roka.

Prešov 26. februára (TASR) - Stavebné práce na obnove Jarkovej ulice v Prešove pokračujú podľa plánu. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Tomeka dodávateľ predpokladá ukončenie prác v prvej polovici roka.

"Chodník na východnej strane doplnilo nové verejné osvetlenie, uložené sú aj podkladové vrstvy vozovky a v týchto dňoch pracovníci ukladajú už aj čadičové kocky. Práce sú v plnom prúde aj na západnej strane ulice, kde sa pracuje na chodníku a realizuje sa príprava na verejné osvetlenie. V súčasnosti zostáva uložiť odvodňovacie žľaby, zrealizovať napojenie do dažďovej kanalizácie a uložiť porfýrovú dlažbu," opísal postup prác Tomek s tým, že počas zimy sa v dielňach pripravovali materiály na obloženie schodísk budovy mestského úradu a ostatných detailov k budovám, aby bolo po ústupe mrazov možné dokončiť všetky začaté práce.

Ako ďalej povedal, pri súčasnom stave rozpracovanosti dodávateľ nepredpokladá zdržanie a Prešovčania sa tak ešte v prvej polovici tohto roka prejdú po vynovenej Jarkovej ulici v historickom centre mesta.

Jarková ulica sa nachádza v pamiatkovej rezervácii mesta Prešov. Hlavným cieľom rekonštrukcie je zachovať jej historickú urbanistickú štruktúru, ako súčasti pamiatkovej rezervácie, a zároveň z nej urobiť spoločensky atraktívny priestor v centre mesta. Komplexná rekonštrukcia Jarkovej ulice prebieha od mája 2020.

"Vzhľadom na to, že ide o kľúčovú investíciu, mesto Prešov sa rozhodlo začať s jej realizáciou aj napriek zložitej ekonomickej situácii, ktorá súvisí s mimoriadnymi protipandemickými opatreniami na celom Slovensku. Zhotoviteľ realizuje celú rekonštrukciu za približne 3,9 milióna eur vrátane DPH," vysvetlil Tomek.

Jarková ulica má podľa neho slúžiť prioritne chodcom. Samozrejmosťou sú preto chodníky po oboch stranách a znížená rýchlosť pre motorové vozidlá. Rekonštrukciou sa v centre mesta vytvorí viac ako 80 parkovacích miest. "Obyvatelia mesta i jeho návštevníci tu po rekonštrukcii nájdu desiatky lavičiek, stojany na bicykle i fontánku s pitnou vodou. Na Jarkovej ulici bude doplnený aj kamerový systém Mestskej polície v Prešove," dodal hovorca mesta.