Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Práce na škôlke v Brezne napredujú

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hlavným cieľom je zníženie spotreby energie pri prevádzke verejnej budovy.

Brezno 18. októbra (TASR) - Materská škola (MŠ) na Ulici MPČĽ v Brezne prechádza výraznou rekonštrukciou, ktorej hlavným cieľom je zníženie spotreby energie pri prevádzke verejnej budovy. S prácami začala samospráva ešte pred letom a obnova škôlky napreduje. Informovala o tom radnica na svojom webe.

Doteraz sa už podarilo zatepliť steny, strop nad štvrtým nadzemným podlažím, vymeniť okná, dvere a vlhkú stenu pod úrovňou terénu obkopať a zaizolovať. V triedach plánujú osadiť rekuperačné jednotky, ktoré budú vetrať priestory bez nutnosti otvorenia okien a v celej budove škôlky vymenia svietidlá za úsporné LED.

"Realizáciou projektu dosiahneme úsporu energie na vykurovanie v rozsahu viac ako 55 percent. Postupne upravíme aj priestory na prvom a druhom nadzemnom podlaží, ktoré nespadajú do tejto rekonštrukcie. V budúcnosti ich plánujeme zrenovovať z vlastných zdrojov," zdôraznil primátor Tomáš Abel.

Na obnovu MŠ získalo mesto nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako 250.000 eur od ministerstva životného prostredia v zastúpení Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry.

Škôlka, ktorá sídli v spoločnej budove so základnou školou, už obnovou raz prešla. Vtedy mesto pre deti a pedagógov vytvorilo komfortnejšie podmienky na edukačné aktivity a rôzne činnosti spojené s hrou. Nevyhovujúci bol však stav budovy z tepelno-energetického hľadiska. Značné tepelné straty, neekonomická prevádzka objektu a neefektívne vynakladanie finančných prostriedkov, ako aj negatívny vplyv na životné prostredie si vyžiadali opätovnú rekonštrukciu MŠ na sídlisku Mazorníkovo.