Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Regionálne pracovisko SHMÚ v Košiciach otvorilo dvere pre návštevníkov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Nnávštevníci majú k nahliadnutiu aj odborné publikácie.

Košice 21. marca (TASR) - Aj na regionálnom pracovisku Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) v Košiciach sa dnes pri príležitosti Svetového meteorologického dňa a Svetového dňa vody otvorili dvere pre verejnosť.

„Verejnosť má možnosť pozrieť si naše pracovisko, meraciu techniku, napríklad špeciálne vozidlo používané pri hydrometrovaní, môžu si pozrieť ukážku pozorovania na meteorologickej stanici, premietanie prezentácií s odbornou tematikou z hydrológie, klimatológie a kvality ovzdušia,“ uviedla pre TASR vedúca odboru Hydrologické monitorovanie, predpovede a výstrahy Dorota Simonová.

Dodala, že návštevníci majú k nahliadnutiu aj odborné publikácie. „Máme tu aj ukážku špeciálneho vozidla, s ktorým sa hydrometruje prietok vody v korytách východoslovenských tokov,“ doplnila Simonová. Deň otvorených dverí je podľa jej slov určený pre širokú verejnosť, ale navštevujú ho predovšetkým žiaci základných a stredných škôl. „Vlani bol rekordný rok, mali sme tu viac ako 300 účastníkov, predpokladám, že v tomto roku to bude podobné,“ uviedla.

Simonová tiež informovala, že návštevníci môžu navštíviť pracovisko dištančné merania alebo pracovisko hydrologické predpovede a výstrahy. „Pre deti je pripravená súťaž – fúkanie do hydrometrickej vrtule,“ dodala na záver.