Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Pracovisko súdneho lekárstva v Poprade sa zruší pre nedostatok lekárov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Lekári na pracoviskách vykonávajú okrem iného prehliadky mŕtvych tiel v teréne či takzvané súdne pitvy.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Pracovisko súdneho lekárstva a patologickej anatómie (SLaPA) v Poprade sa má pre nedostatok lekárov zrušiť. Vyplýva to z návrhu novely vyhlášky Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR o zozname pracovísk, na ktorých sa vykonávajú pitvy, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Rezort tak reaguje na návrh Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

"Z dôvodu nedostatku lekárov pracujúcich v danej oblasti nie je možné zabezpečiť riadne fungovanie pracoviska a zároveň sa zníži potreba financovania pracoviska. Ušetrené zdroje sa môžu použiť na skvalitnenie vybavenia ostatných pracovísk," ozrejmilo ministerstvo.

Účinnosť vyhlášky sa navrhuje od 1. decembra. "Vypustením pracoviska nedôjde k zhoršeniu dostupnosti súdnolekárskych a patologicko-anatomických pitiev so všetkými potrebnými úkonmi," dodal rezort.

Úrad v súčasnosti prevádzkuje osem pracovísk SLaPA. Zabezpečuje sa v nich napríklad výkon prehliadok mŕtvych, pitiev a laboratórnych vyšetrovacích metód, ako histológia, toxikológia či sérológia. Lekári na pracoviskách vykonávajú okrem iného prehliadky mŕtvych tiel v teréne či takzvané súdne pitvy.