Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Pracovníčky firmy I.C.A. vo Svidníku zvažujú ďalší hodinový štrajk

Zo slávnostného začiatku budovania juhozápadného obchvatu mesta Bardejov v pondelok 9. marca 2015. Na snímke mesto Bardejov, obchvat sa bude nachádzať v popredí Foto: TASR

Zamestnancom sa nepáči rozhodnutie Inšpektorátu práce (IP) v Prešove, ktorý zistil, že zamestnávateľ nezaradil do správneho stupňa náročnosti práce iba malé percento zamestnancov.

Svidník 21. apríla (TASR) – Zamestnancom spoločnosti I.C.A. vo Svidníku sa nepáči rozhodnutie Inšpektorátu práce (IP) v Prešove, ktorý zistil, že zamestnávateľ nezaradil do správneho stupňa náročnosti práce iba malé percento zamestnancov.

Podľa pracovníkov firmy a odborárov by malo mať vyššiu minimálnu mzdu na základe vyššieho stupňa náročnosti práce asi 80 až 90 % z približne 350 zamestnancov. Zhodli sa na tom v pondelok (20.4.) večer na stretnutí v Kinosále vo Svidníku, kde spolu s odborármi zvažovali ďalšie kroky. Do vyššieho stupňa náročnosti práce má byť podľa nich na základe rozhodnutia inšpektorov zaradených len 22 z približne 200 šičiek a pýtajú sa, na základe čoho inšpektori rozhodli práve o týchto zamestnancoch a nie tých ďalších.

Zamestnanci sa chcú voči rozhodnutiu odvolať. Poväčšine ženy sú tiež nespokojné s tým, že zamestnávateľ im stále nevyplatil náhradu mzdy za prekážku v práci na strane zamestnávateľa za štyri dni v mesiaci október 2014. Spolu ide podľa odborárov o vyplatenie asi 300 zamestnancov. Termín na vyplatenie dlhu je na základe rozhodnutia IP najneskôr máj 2015, no podľa člena predsedníctva rady Odborového zväzu KOVO Jozefa Balicu sa zamestnávateľ tento dlh uhradiť nechystá.

Aj preto zamestnanci I.C.A. plánujú rozbehnúť kampaň a zbierať podpisy vo firme na podporu hodinového štrajku, ktorý by mohol byť v máji a mal by trvať od 15.00 do 16.00 h. Tiež chcú zastaviť premávku na ceste pred spoločnosťou, kde je kruhový objazd, aby vodičov letákmi upozornili na zlú situáciu vo firme.

Balica taktiež povedal, že chcú o pomoc požiadať košickú kanceláriu prezidenta SR i predsedu vlády. Podľa neho totiž ani polícia nepotvrdila spáchanie trestného činu nevyplatenia mzdy zamestnancom spoločnosti I.C.A. "Áno, trestné oznámenie bolo podané a po preverení odmietnuté, nakoľko sa nejedná o trestný čin," potvrdil pre TASR hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik.

Podľa Kataríny Timkovej z IP Prešov talianska spoločnosť vo Svidníku v pracovných zmluvách ôsmich zamestnancov nedohodla stručnú charakteristiku druhu práce, taktiež porušila povinnosť priradiť 17 pracovným miestam vedúcich zamestnancov stupeň náročnosti pracovných miest podľa najnáročnejšej činnosti, neposkytli 54 zamestnancom mzdu najmenej v sume ich minimálneho mzdového nároku určeného pre stupeň náročnosti ich pracovných miest a dokonca 5. marca neumožnili inšpektorom práce voľný prístup do výrobných priestorov a na pracovisko šičiek, a tým v podstate nevytvorili podmienky na nerušený výkon inšpekcie práce. Zamestnávateľovi bolo nariadené odstrániť prvé tri zistené nedostatky do 30 dní od prevzatia protokolu, teda do konca apríla.

Spor medzi zamestnancami a odevnou spoločnosťou vo Svidníku sa začal v minulom roku. Koncom roka 2014 sa do veci zapojili aj odborári. Zamestnanci spoločnosti dokonca v decembri zorganizovali protestné zhromaždenie.